Apelacioni sud do 14. novembra ima rok da odluči o presudi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Sudsko veće ima šansu da stavi tačku na agoniju Milana Jovanovića, čije je zdravlje posle paljenja kuće teško narušeno i koji dane provodi na kiseoniku, i njegove supruge Jele Deljanin, koja i dalje zbog pretrpljene traume noću ne može da spava, te da spreči pravosudnu blamažu viđenu u procesu za ubistvo Ćuruvije.

Apelacioni sud bi do kraja ove nedelje trebalo da donese odluku o žalbama na prvostepenu presudu, kojom su bivši predsednik Opštine Grocka i istaknuti funkcioner vladajuće stranke Dragoljub Simonović, bivši policajac Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni ukupno na više od 12 godina zatvora zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.

Prema izjavi portparolke Apelacionog suda Mirjane Piljić za Cenzolovku, „odluka još nije doneta, ali nije istekao ni rok za donošenje, jer je sednica Veća bila 14. oktobra, a rok je 30 dana”.

Kad bude doneta, sud će je otpraviti strankama u postupku, a javnost će biti obaveštena saopštenjem.

Na presudu iz februara ove godine, za teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem, žalili su se i tužilac, koji traži maksimalnu kaznu zatvora od osam godina za Dragoljuba Simonovića, i odbrana, koja traži oslobađajuću presudu ili vraćanje postupka na ponovljeno suđenje.

Čekanje pravde na kiseoniku i uz noćne more

Tročlano sudsko veće Apelacionog suda, kojim predsedava Bojana Paunović, a čine ga i Aleksandar Vujičić i Dušanka Đorđević, ima pred sobom tri opcije: da potvrdi prvostepenu presudu u neizmenjenom obliku ili sa promenom visine zakonske kazne, da je poništi i vrati na ponovljeno suđenje prvostepenom sudu, gde će nov postupak pokrenuti mlada, tek primljena sudija Sanja Vujačić, ali Apelacioni sud može da odluči i da sam pokrene proces i izvede dokaze ako smatra da postoji neka pravna ili procesna nejasnoća ili nedoslednost.

Ova treća solucija se u domaćem pravosuđu retko koristi, iako upravo ona proceduralno i vremenski veoma skraćuje predugačke sudske postupke, po kojima su domaći sudovi neslavno poznati.

Milan Jovanović, koji ima 71 godinu i čije je zdravlje posle paljenja kuće u noći 12. decembra 2018. godine teško narušeno, dane provodi na kiseoniku, dok njegova supruga Jela Deljanin zbog pretrpljene traume noću ne može da spava. Svako dalje odlaganje pravosnažne presude njima predstavlja dodatno mučenje i mrcvarenje.

Sud ne mora, ali može da uvaži ove činjenice o teškom stanju u kome se nalazi novinar koji je stradao radeći svoj posao u javnom interesu. Na portalu Žig info objavljeni su tekstovi o korupciji u Opštini Grocka koja se, prema Milanovim istraživanjima, broji u desetinama miliona evra.

Sud ne mora, ali može da ima na umu da je dugotrajno povlačenje Milana Jovanovića po sudovima upravo taktika nepravosnažno osuđenog Dragoljuba Simonovića i da je svako otezanje sa pravosnažnošću presude navođenje vode na njegovu vodenicu. Prvostepeno suđenje bilo je obeleženo brojnim opstrukcijama odbrane u pokušaju da se ročišta što više odlažu i suđenje otegne.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top