Borba za slobodu medija i izražavanja

Više medija, novinarskih udruženja, novinara i organizacija civilnog društva pokrenulo je zajedničku akciju u znak podrške nedavno ugašenim Vranjskim novinama i borbi za slobodu medija u Srbiji.

Članovi inicijative pozvali su medije, portale, veb strane organizacija, društvene mreže građana da u četvrtak, 28. septembra, u podne zamrače ekrane ili da tokom tog dana obeleže svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira, kako se navodi, „medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji“.

Kako su organizatori naveli, odluka o zajedničkoj akciji doneta je u petak, 22. septembra, u „nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara“.

„U samo jednom danu ugašene su Vranjske, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista Informer“, piše u saopštenju.  Ocenjuje se da su gašenje Vranjskih i štrajk glađu njihovog vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vukašina Obradovića „simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini“.

„Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou. Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za Vranjske i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji“, stoji u saopštenju.

Grupa je pozvala zainteresovane medije, organizacije i pojedince da se priključe zajedničkoj akciji putem mejla stojimuzvranjske@gmail.com.

Članovi inicijativne grupe su između ostalih Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), CRTA, Fondacija Slavko Ćuruvija.

Među pokretačima akcije su i nedeljnici Kikindske, Novi magazin i Vreme, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Peščanik i Transparentnost Srbija. Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sutra uveče u Novom Sadu organizuje tribinu „Dozvola za mrak“, povodom najnovijih slučajeva gušenja medijskih sloboda u Srbiji.
NDNV je u današnjem pozivu naveo da je reč o tribini „o odstrelu medija i medijskih sloboda u Srbiji“.
Najavljeno je da će govoriti novinarka Vesna Mališić, novinski pisac Teofil Pančić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić i radijski aktivista Daško Milinović.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *