Brajović: Brzo rešiti pitanje Novosti, Politike i Tanjuga

Ministarstvo kulture i informisanja posvećeno je rešavanju pitanja Večernjih Novosti, Politike i Tanjuga i to su stvari koje se moraju brzo rešavati, izjavio je danas državni sekretar za informisanje i medije u tom ministarstvu Nino Brajović.

On je istakao da Ministarstvo smatra da treba da se donese poseban zakon o Tanjugu u kojem Tanjug ne bi mogao da bude subvencionisan za plate zaposlenih iz budžeta.

„To je vrlo važno da kažemo, jer kritičari govore o tome da se mi zalažemo za državnu agenciju. Da, za državnu agenciju koja ne bi imala finansijske subvencije od države, koja bi pod ravnopravnim uslovima radila na tržištu od prodaje svog servisa, od prodaje medijskih usluga“, rekao je Brajović za RTS.

Govoreći o Večernjim Novostima, on je rekao da je taj list zapao duboko u krizu što je, kako je ocenio, posledica loše saradnje ili nesaradnje između Nadzornog odbora i menadžmenta.

On je dodao da se solidarisao da zahtevima redakcije Večernjih Novosti da Nadzorni odbor javno izađe sa svim problemima sa kojima se suočava ta redakcija i to otvoreno saopšti zaposlenima, kao i da menadžment treba da sarađuje sa Nadzornim odborom.

„To su pitanja koja moraju brzo da dođu na dnevni red“, rekao je Brajović.

Kako je objasnio, uloga Ministarstva kulture i informisanja je posrednička i to su usluge dobre volje, jer je nadležnost nad procesom privatizacije kada je u pitanju kompanija Večernje Novosti u rukama je Ministarstva privrede.

„U vezi sa tim ja sam se obratio Ministarstvu privrede. Takođe, kada je reč o privatizaciji najstarijeg dnevnog lista na Balkanu – Politike“, rekao je Brajović.

Kada je reč o donošenju nove medijske strategije, Brajović je rekao da bi radna grupa mogla da počne da radi u junu, ali je istakao da je za kompletan posao potrebno više meseci.

„Tek na jesen možemo govoriti o izradi nekog dokumenta, koji onda ide u javnu raspravu, proceduru. To je nešto što mora da traje i ne zavisi samo od radne grupe nego i od raznih okolnosti koje imate u društvu. Takvu strategiju mora da usvoji i Vlada Srbije“, objasnio je Brajović.

On je dodao da trenutno postoji problem sa formiranjem radne grupe za izradu za te strategije.

„Meni se pripisuje da sam odredio i zakovao radnu grupu. To nije tačno. Ja ću medijskoj koaliciji prepustiti da, ako može da se dogovori, dogovori oko svog kandidata, neki drugi kandidati su konsultovani i pristali da u tome učestvuju“, naveo je Brajović.

Komentarišući zamerke na njegov račun da nije moguće donositi medijsku strategiju i zakone koji se odnose na medije u isto vreme, Brajović je saglasan da je to „jedna od primedbi“, ali smatra da probni medijski zakoni koji su doneti pre tri godine nisu na dobar način regulisali medijsku sferu i da neke stvari treba hitno popraviti ne čekajući donošenje strategije.

„Ja sam o tome i upoznao medijsku koaliciju. Kad su o tome reagovali nije bilo zamerki, primedba, one su usledile kasnije“, rekao je Brajović.

Ukazao je i na to da, kada su u pitanju lokalni mediji, ne postoji nikakva obaveza lokalnih vlasti da raspisuju konkurs niti kaznene odredbe ukoliko to ne rade, kao ni donji prag obaveznosti da izdvajaju novac za projektno sufinansiranje medija.

„I to su stvari koje bih interventno menjao, a nemaju nikakve veze sa strategijom jer strategija je neki pravac razvoja medija koji se definiše za neku oblast u periodu od, na primer, pet godina. Kad su mediji u pitanju to je vrlo dinamična oblast, tu su potrebne promene koje neprekidno traju i prilagođavaju se i tehnološkim izazovima i svemu. Neke stvari treba uraditi brzo, a neke treba uraditi na dužu stazu i temeljno“, rekao je Brajović.

On je rekao i da će Ministarstvo kulture putem konkursa ove godine dodeliti novac medijima za projektno sufinansiranje četiri meseca ranije nego prethodne godine.

„Mi ćemo ove godine raspisati još jedan konkurs i sticajem tih okolnosti mediji sa pokrajinskog i republičkog nivoa će imati pola milijarde dinara više na raspolaganju“, dodao je Brajović.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top