Četiri godine zatvora za trećeoptuženog Igora Novakovića u procesu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Sudija Vukadin Brajušković odlučio je da odmah posle iznošenja završnih reči u izdvojenom postupku protiv Igora Novakovića, optuženog za teško delo protiv opšte sigurnosti, donese i presudu, u kojoj je naglasio da je Novaković u stanju uračunljivosti, s umišljajem, podstrekao Aleksandra Marinkovića da zapali automobil novinara Milana Jovanovića, te kratko zaključio da je tokom sudskog postupka dokazano da je optuženi izvršio teško delo na način kako je to opisano u optužnici.

Danas je u Drugom osnovnom sudu, gotovo pune tri godine nakon napada i paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, konačno završen prvostepeni sudski postupak protiv sve četvorice okrivljenih.

Trećeokrivljeni Igor Novaković oglašen je da je kriv za teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem, kao što su pre njega osuđeni i Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i istaknuti funkcioner SNS-a, Vladimir Mihailović, bivši policajac, i Aleksandar Marinković (u bekstvu).

Sudija Vukadin Brajušković osudio je Novakovića na kaznu zatvora od četiri godine. Na istu kaznu je prvostepeno u februaru ove godine osuđen i Vladimir Mihailović, dok su Simonović, kao nalogodavac, i Marinković, kao neposredni izvršilac, prvostepeno osuđeni na četiri godine i četiri meseca zatvora.

Prilikom izricanja presude, sudija Brajušković je rekao da je Novaković u stanju uračunljivosti, s umišljajem, podstrekao Aleksandra Marinkovića da zapali automobil novinara Milana Jovanovića. Najavljujući opširnije obrazloženje u pisanoj presudi, sudija je kratko zaključio da je tokom sudskog postupka dokazano da je Igor Novaković izvršio teško delo na način kako je to opisano u optužnici.

Milan Jovanović: Dobili smo bitku, ali ne i rat za slobodu medija

Olakšanje što se bar ovaj deo procesa završio posle mnogo mučnih dana provedenih u sudnici, uvreda i pretnji koje su trpeli od advokata odbrane i Dragoljuba Simonovića, bilo je vidljivo na licima Milana Jovanovića i Jele Deljanin.

„Zadovoljan sam presudom sudije Vukadina Brajuškovića i smatram da je on dosledan naslednik sudije Slavka Žugića koji je ovaj predmet završio u rekordnom roku. Ovim smo dobili samo jednu bitku, ali još nismo dobili rat za slobodu medija u Srbiji. Nadam se da ovakvih postupaka više neće biti i da ovo što sam ja doživeo više neće da doživi nijedan novinar u ovoj zemlji. Očekujem i da će Apelacioni sud da potvrdi izrečene kazne jer mi se smučilo da vreme provodim po sudovima. Ovo je trideset i neko ročište za tri godine“, rekao je za Cenzolovku Milan Jovanović nakon izricanja presude Novakoviću.

Milan je dodao i da je iskreno razočaran time što sudija Brajušković nije uvažio zahtev tužioca Ivana Duzlevskog i advokata oštećenih Ane Matić da u presudi odredi i materijalnu odštetu, nego je oštećene uputio na parnični postupak.

„Ne znam da li ću doživeti da naplatim tu štetu koja mi je prouzrokovana“, rekao je Milan Jovanović.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top