Članovi Uprave UNS-a: Odbacivanje kandidature Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a skandal bez presedana

Kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika Udruženja novinara Srbije nesporna je i u skladu sa Statutom UNS-a, a odluku da onemoguće novinare da za njega glasaju na izborima UNS- 29. maja doneli su dvoje potpisnika kandidature aktuelnog predsednika UNS-a za još jedan mandat, što predstavlja skandal bez presedana.

Potpisnici Radomirovićeve kandidature Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić su, uprkos neslaganju trećeg člana Kandidacione komisije Snežane Bradić, ignorisali Statut UNS-a i tumačenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, po kojima novinar Živojin Rakočević kao direktor Doma kulture u Gračanici nije funkcioner lokalnog organa uprave, čime je jasno ukazano da ne postoje prepreke u Statutu UNS-a da bude kandidat za predsednika.

Živojin Rakočević je i 2017. godine bio na istoj funkciji, pa je na izborima u UNS-u izabiran za člana Uprave UNS-a. To tada nikome nije smetalo, a ni kasnije tokom čitavog mandata. Besmislenost odluke Ljiljane Smajlović i Petra Jeremića ogleda se u činjenici da po istom članu istog Statuta, Rakočević u istom trenutku jeste član organa UNS, ali mu se to pravo uskraćuje za ubuduće. Pri tom se u međuvremenu nije promenila ni jedna okolnost koja bi mogla da utiče na drugačiju odluku.

Na ovaj način nastavljeno je ogoljeno nasilje nad Statutom UNS-a i slobodom organizovanja novinara koje se u poslednjih više od pola godine ogleda i u odbijanju da se sastane Uprava UNS-, grubim manipulacijama u imejl prepiskama sa članovima Uprave i članstvom na Kosovu i Metohiji, kao i nepoštovanju procedura u predlaganju kandidata za novu Upravu.

Ponovo javno ukazujemo i na atak na slobodu novinarskog udruživanja i pravo pojedinca da se učlani u odabrano novinarsko udruženje imajući u vidu da je za poslednjih mesec i po dana u UNS učlanjeno više od 300 novinara, najvećim delom kroz kolektivno prijavljivanje.

Ovakav prijem u članstvo za nešto više od mesec dana na nivou je dvogodišnjeg prosečnog prijema u UNS.

Do danas predsednik UNS-a Vladimir Radomirović nije upoznao članove UNS-a šta se, uz prisustvo još jedne koleginice iz Uprave UNS-a, dogovorio sa predstavnicima medijskih vlasnika iz udruženja PROUNS na sastanku 24. aprila ove godine, posle kog su u UNS naprasno počeli da stižu spiskovi za učlanjenje zaposlenih u lokalnim provladinim televizijama.

Na tim listama za učlanjenje našla su se imena i onih koji su već članovi UNS-a, pa čak i kandidati za organe na predstojećim izbrima u UNS-u, što jasno ukazuje da su kolektivne spiskove dostavljali vlasnici ili menadžeri medija, a ne novinari pojedinci.


Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Uprave

Slobodan Ćirić, član Uprave UNS
Jelena Spasić, član Uprave UNS
Olivera Milošević, član Uprave UNS
Jelena Petković, član Uprave UNS
Jovanka Stanojević, član Uprave UNS
Zorica Đoković, član Uprave UNS
Edib Honić, član Uprave UNS
Slobodan Radičević, član Uprave UNS
Novka Ilić, član Uprave UNS
Dragoljub Janojlić, član Uprave UNS

 

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *