CPJ: Vučićeva retorika je signal za napade na novinare

Najnoviji napadi na novinare u Srbiji su deo trenda nastalog za vreme vladavine Aleksandra Vučića, čija je retorika signal neprijateljima slobodnih medija da napadaju novinare, ocenili su danas predstavnici Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) iz Njujorka.

U Komitetu su za Glas Amerike naveli da slobodu medija i bezbednost novinara u Srbiji treba da obezbedi zvanični Beograd, a ne vlade u Berlinu ili Vašingtonu.

Koordinatorka programa za Evropu i Centralnu Aziju u Komitetu Gulnoza Said rekla je da je Komitet veoma zabirinut povodom najnovijih napada na urednika BIRN-a Slobodana Georgieva i tri nezavisne novinarke i autorke dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“ Sanju Kljajić, Milenu Popović i Vanju Đurić.

„Nažalost, to je u sklopu trenda pogoršanja slobode medija koji smo videli za vreme predsednika Aleksandra Vučića“, kazala je Gulnoza Said i dodala je jedan od najgorih napada koje je Komitet zabeležio u proteklim mesecima napad na novinara Milana Jovanovića.

Prema njenim rečima, retorika protiv medija dolazi od najviših srpskih zvaničnika, uključujući i predsednika Vučića.

Ona je ukazala da je takva retorika signal svim neprijateljima slobodnih medija da mogu da maltretiraju i napadaju novinare i da ti napadi ostaju nekažnjeni.

„Vlast u Srbiji, uključujući i predsednika Vučića, treba otvoreno i jasno da osude svaki pokušaj da se novinarima ograniči sloboda i da instruiše nadležne organe da osiguraju bezbednost nezavisnih medija i novinara“, ukazala je Said.

U Komitetu ne veruju da međunarodna zajednica žmuri na napade na novinare i ugrožavanje slobode medija u Srbiji.

„Svaki put kada se strani zvaničnici ili predstavnici međunarodnih organizacija sastaju sa srpskim zvaničnicima, na dnevnom redu moraju biti sloboda medija i napadi na novinare, i to će držati Vučićevu administraciju u pripravnosti“, smatra Gulnoza Said.

Prema njenim rečima, nisu vlade u Berlinu i Vašingtonu ili zvaničnici u Briselu i Strazburu ti koji mare za slobodu medija u Srbiji, već to mora biti vlada Srbije i ostale grane vlasti kojima sloboda medija mora biti politički prioritet.

„Moraju osigurati bezbednost novinara, slobodnu razmenu mišljenja, transparentno donošenje odluka o kojem će se izveštavati – jer to čini Srbiju jačom, ne slabijom“, smatra Gulnoza Said.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *