Deloar: Novinari u Srbiji su zabrinuti, medijska slika mora da se menja

„Vučić je rekao da razume greške iz prošlosti i predlaže da se otvori tema medijskih sloboda“, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Kristof Deloar, generalni sekretar međunarodne medijske organizacije Reporteri bez granica (RSF) koji je predvodio delegaciju RSF na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u ponedeljak 21. januara.

„Od verbalnih poruka važnije su konkretne mere koje ih prate“, rekao je međutim Deloar i ističe da medijska slika u Srbiji nije dobra te da ju je neophodno odmah menjati.

„Ključne poruke tokom sastanka ticale su se bezbednosti novinara. Mnogo novinara u Srbiji je veoma zabrinuto zbog verbalnih i fizičkih napada. Predsednik je odgovorio da se ti slučajevi istražuju, da se osumnjičeni privode i da su posvećeni tome da u budućnosti apsolutno ne bude nekažnjivosti u takvim slučajevima“, kaže Deloar.

„Ali, za nas je bilo izuzetno važno da objasnimo kako smatramo da sloboda medija u Srbiji opada iz različitih razloga i da je Srbija pala za 10 pozicija na godišnjoj svetskoj listi medijskih sloboda Reportera bez granica“, dodao je predstavnik ove međunarodne organizacije podsetivši da je Srbija sada na 76. mestu među 180 rangiranih zemalja.

„Razgovarali smo i o kontroli informacija u medijskim servisima, štampi i na televiziji. Ono što mi mislimo jeste da predsednik Srbije, koristi preterane i pogrdne optužbe koje se objavljuju u pojedinim medijma, kako bi se skrenula pažnja sa realnosti njegovog uticaja i uticaja njegove partije na neke od najvećih medija, pre svega TV stanica. To je nešto što je veoma važno“, istakao je Deloar.

„Moram da kažem da smo se zadržali sat i po vremena u njegovoj kancelariji, vodeći sa njim temeljnu diskusiju, otvorenu i iskrenu diskusiju u kojoj smo zaista mogli da predstavimo naše preporuke i naše zahteve. Vučić je odgovorio na naša pitanja i rekao da razume greške iz prošlosti. Sada predlaže da se ta tema otvori. Primili smo k znanju ono na šta se verbalno obavezao, ali pored toga verujemo i da odbrana novinarstva zahteva konkretne mere. Sada su nam potrebne konkretne mere, ne samo javni govori, a iskrenost njegovih obećanja često demantuje ponašanje njegovih političkih saradnika i njihova kotrola medija“.

Upitankako je predsednik Vučić reagovao na njihove poruke, Deloar je rekao da on nema istu procenu kao oni i da negira dosta toga što smo mu rekli.

„Ali on zvanično govori kako želi dapopravi situaciju i dao je neka obećanja, rekavši da će „otvoriti vrata“ i da je spreman da proverimo da li ih je ispunio i da li su mere preduzete. Znam da je dan nakon našeg sastankaučestvovao u panelu o slobodi medija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Tamo je govorio o našem sastanku i rekao je da ćemo biti zadovoljni kroz dve godine. To ćemo videti. Trenutno, mislim da svi znaju kakva je naša procena situacije i ono što smo rekli u njegovom kabinetu je, naravno, ono što govorimo javno. Sada ćemo procenjivati da li će preduzeti neke akcije, jer mnogo je akcija koje je u Srbiji potrebno preduzeti. Veoma je važno da njegove govore prate i konkretne mere“, kaže Deloar za RSE.

Deloarnije želeo da komentariše kritike Vučićevog učešća na panelu u Davosu, ali je rekao da je osnovno pitanje „da li predsednik Vučić zaista implementira ono što zvanično govori“.

„Veoma je važno da se medijska slika u Srbiji promeni, jer u ovom trenutku situaciju u zemlji ne možemo smatrati dobrom“, istakao je.

Govoreći o globalnom problemu lažnih vesti, Deloar podseća da su Reporteri bez granica pokrenuli Deklaraciju o Informacijama i demokratiji koju je podržalo 12 šefova država i vlada iz čitavog sveta, a čiji je cilj da se uspostave demokratske garancije za pouzdano informisanje u eri interneta.

„Videćemo kakva je budućnost toga, ono što bi želeli jeste da se ispuni ono na šta su se obavezali. To bi unapredilo demokratske garancije u svetu, a verujemo, naravno, da će se, u nekom daljem periodu, tome pridružiti još zemalja. Znamo da je i predsednik Srbije zainteresovan da se tome priključi i smatramo da je dobar znak što je rekao da bi želeo da se Srbija uskladi sa tim principima.

Ono što sada moramo da uradimo, jeste da se da zemlje koje su se obavezale u prvom krugu, zajedno i u saradnji sa civilnim društvima, rade na uspostavljanju tih garancija“, rekao je Deloar.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *