Dinko Gruhonjić: Duga je tradicija pretnji koje dobijam, ali prvi put na zgradi u kojoj živim sa porodicom

Na ulazu zgrade u kojoj sa Dinkom Gruhonjićem živi i njegovo dvoje dece, nepoznati počinioci tokom noći ispisali su jezive grafite kojima poručuju da je ustaša, da Novi Sad nije njegov grad, niti da je Srbija njegova zemlja.

 

Nepoznati počinioci ispisali su grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi glavni i odgovorni urednik portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić sa svojom porodicom, saopštilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

U saopštenju se navodi da su na ulazu u zgradu ispisane poruke kao što su: „Pizdo ustaška, ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“.

Uz te poruke nacrtani su keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole.

Ispisano je i: „Ratko Mladić srpski heroj.“

„Ovo je još jedna u dugoj tradiciji pretnji, ali čovek nikad ne može da se navikne“, kaže Gruhonjić za Cenzolovku. „Ovo je, međutim, prvi put da se ovako nešto događa na samom ulazu zgrade gde živim sa svojom porodicom, s jednim maloletnim i jednim punoletnim detetom. Zlikovci su pod okriljem noći ispisali pretnje, vrlo rezolutne pretnje. Demonstrirali su da ih inspiriše ratni zločinac Ratko Mladić, koji se isto tako, pod okriljem noći, iživljavao nad civilima i decom.“

Prema Gruhonjićevim rečima, sve se odigralo tokom noći 23. i 24. novembra, između ponoći i šest sati ujutru.

Slučaj je prijavljen tužilaštvu i policija je izašla na lice mesta i obavila uviđaj.

„Očekujem reakciju nadležnih organa, iako se do sada nisu proslavili pronalaženjem i kažnjavanjem počinilaca. Oni ovde žele da pokažu kako znaju gde živim, ali im ja poručujem da neće uspeti u nameri da mi zapuše usta. Nastaviću da podsećam šta su oni koji ih inspirišu uradili pre svega narodima koji žive oko nas, a onda i svom narodu“, kaže Gruhonjić.

Iz NDNV-a, koji izdaje portal VOICE, poručili su da je ovim činom direktno ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, te je on označen kao legitimna meta.

„Skrećemo pažnju da je ovaj vandalski čin usledio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom ‘Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?’ u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu, te smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

U NDNV-u kažu da očekuju da počinioci ovog opasnog krivičnog dela budu što pre pronađeni, uhapšeni i privedeni pravdi.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *