Evropske novinske agencije traže zaštitu od krađe vesti na internetu

Evropske novinske agencije pozvale su poslanike u Evropskom parlamentu da nastave da rade na direktivi o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, optužujući internet-gigante Fejsbuk i Gugl za krađu vesti, prenosi RSE.

„Besramna pljačka sadržaja informativnih medija i njihovih prihoda od oglašavanja, iza koje stoje internetski divovi, pretnja je i potrošačima i demokratiji“, navodi se u izjavi koju je u utorak u Berlinu potpisalo 18 novinskih agencija.

Prema predlogu direktive Evropske komisije o autorskim pravima, internetske platforme trebalo bi da proveravaju a možda čak i da plaćaju za sadržaj vesti koje stavljaju na svoje internetske stranice. Predlog direktive koji bi trebalo da obezbedi da autori muzike, filmova i vesti budu pravedno plaćeni za svoj rad, kako prenosi Hina, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u istoriji EU u kojem snage odmeravaju na jednoj strani medijske kuće i čuveni muzičar Pol Makartni, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.

S jedne strane su umetnici i tradicionalni mediji, autori sadržaja kojima su očajnički potrebni prihodi u vreme kada se gotovo sve na internetu može videti besplatno, a s druge strane je niz kritičara koji tvrde da će te izmene dovesti do toga da će platforme sprovoditi sveopštu cenzuru i da će to možda označiti kraj memova, internetskih šala koje se oslanjanju na kratke video snimke ili fotografije, dok za predloženi „porez na linkove“ tvrde da će ugušiti razmenu mišljenja na internetu.

„Kako pada prodaja novina, jedina nada je uvođenje internetskog prihoda. Ali, veliki internetski igrači jednostavno besplatno ubiru plodove rada izdavača i agencijskih novinara, a rezultat je siromašenje cele industrije“, upozorili su šefovi novinskih agencija i optužili Fejsbook i Gugl da svoje protivljenje grade na „potpunoj laži“ – navodnoj pretnjii slobodnom pristupu internetu.

„Mi samo tražimo da oni koji kradu vesti pošteno plate“, poručili su.

Tehnološka industrija dobila je prvu rundu bitke u julu kada su poslanici Evropskog parlamenta odbacili prvi nacrt predloga zakona poslavši ga na doradu, a drugo glasanje o tom pitanju je zakazano za 12. septembar na plenarnoj sednici u Strazburu.

Borba se vodi najviše oko dva člana predloga zakona. Prvi je član 13 po kojem bi platforme kao što je Guglov Jutjub (YouTube) bile zakonski odgovorne za kontrolu korišćenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se sprečilo potkradanje njihovih autora. Drugi je član 11 koji bi uveo tzv. „susedna prava“ (autorskom pravu susedna ili srodna prava) odnosno tzv. „porez na linkove“, po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale da dobijajui naknadu za autorska prava kada bi Gugl ili druge internetske stranice delile linkove na njihove članke, uključujući čak i kratke delove članaka.25

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *