Evropski parlament poziva vlasti da se ne mešaju u rad medija

Evropski parlament „snažno ohrabruje“ srpske vlasti da pojačaju napore kako bi se unapredila situacija u vezi sa slobodom izražavanja i medija, naglašava da pretnje, nasilje i zastrašivanje upereni protiv novinara i medija.

Uključujući administrativno uznemiravanje i zastrašivanje putem sudskih procesa ostaju tema za zabrinutost, poziva zvaničnike da budu dosledni u javnom osuđivanju bilo kakvog oblika zastrašivanja novinara i da se uzdrže od mešanja u aktivnosti medija i novinara, što se odnosi i na izborne kampanje, navodi se u kompromisnim amandmanima na nacrt godišnjeg izveštaja Dejvida Mekalistera, izvestioca za Srbiju i šefa Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, u koje je Danas imao uvid.

O kompromisnim amandmanima Spoljnopolitički odbor EP će raspravljati na današnjoj sednici u Briselu.

Rok za dostavljanje predloženih amandmana bio je 30. avgust, a prema našim nezvaničnim saznanjima Mekalisteru je stiglo više od 200 amandmana, od čega je usaglašeno tridesetak.

U segmentu koji se odnosi na slobodu medija vlasti se pozivaju i da iskažu punu posvećenost da bi se istražili i procesuirali „bilo koji slučajevi napada na novinare i medije“, da u potpunosti primene medijske zakone i „osnaže nezavisnost“ Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *