Fajon: Problemi sa demokratijom, slobodom medija i vladavinom prava u Srbiji

Potpuno sam posvećena procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, upozorovši da se zemlja suočava sa problemima u pogledu nivoa demokratije, slobode medija i vladavine prava na tom putu.

„Moja vizija je da celi Zapadni Balkan treba da postane deo EU“, rekla je Fajon za Diplomacy&Commerce.

Fajon, koja predsedeva delegacijom EP u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, je dodala da na Srbiju gleda kao na ravnopravnu članicu EU i delu porodice evropskih zemalja.

Ona je izjavila da Srbija mora da reši sadašnje probleme u pogledu nivoa demokratije u zemlji, slobode medija i uslova za slobodne izbore da bi ubrzala proces pristupanja Uniji.

Rekla je da brzina tog napretka zavisi od posvećenosti vlasti Srbije, dodajući da je napredak postignut u nekim područjima kao što je privredni razvoj, ustavne reforme i izradi medijske strategije, ali da je ograničeni napredak postignut u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ona je upozorila i na lošu primenu novih zakona i propisa. Upitana o izborima, Fajon je rekla da postoji potreba da se obezbede demokratski i pošteni izborni uslovi i da se poboljša medijska situacija da bi sve stranke bile podjednako predstavljene, pogotovo na javnim servisima – RTS i RTV.

Fajon je rekla da joj se čini da ni privatni ni javni mediji nisu sasvim slobodni, dodajući da se česti napadi na medije neprihvatljivi.

Ona je upozorila da odluka opozicije da bojkotuje izbore i parlament nije dobra i da neće doneti pozitivne promene.

„Po mom mišljenju posredovanje EP je neophodno it ono će poboljšati situaciju oko izbora u Srbiji“, rekla je Fajon.

Poslanica EP je upozorila da je društvo u Srbiji veoma polarizovano posle višemesečnih protesta protiv vlasti.

„Dobijam pisma od građana koji su zabrinuti zbog ograničavanja slobode medija i govora i zbog ograničenog prostora za demokratski dijalog“, rekla je ona i dodala da je potpuno svesna kritičkih stavova da EU nije objektivna prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi i da Unija podržava njegovo navodno autokratsko ponašanje.

Fajon je rekla da je važno da Srbija ostane posvećena dijalogu Beograda i Prištine dodajući da je normalizacija njihovih odnosa ogroman izazov i za Srbiju i za Kosovo.

„Ja se nadam da će obe strane u skoroj budućnosti doći do zadovoljavajućeg sporazuma koji će doneti dobrobit svima“, rekla je ona.

IZVOR: Diplomacy and Commerce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *