Fejsbuk i Tviter pojačali borbu protiv dezinformacija o američkim izborima

Platforme društvenih mreža pojačale su borbu protiv dezinformacija o američkim izborima: Fejsbuk je pokrenuo centar za pomoć korisnicima s izvorima vezanim za izbore, a Tviter proširio pravila protiv dezinformacija o poštanskom i ranijem glasanju.

 

Potez sledi pošto su društvene mreže postale predmet kritika zbog onoga što je nazvano nemarnim pristupom lažnim vestima i kampanjama dezinformacija, za koje mnogi veruju da su uticale na ishod izbora 2016.

Tviterov potez uključivaće stvaranje novih pravila „koja naglašavaju tačne informacije o svim dostupnim opcijama za glasanje, uključujući poštu i prevremeno glasanje“.

„Usresređeni smo na osnaživanje svake osobe s pravom glasa da se registruje i glasa kroz partnerstvo, alate i nove politike“, rekla je Džesika Herera-Flanigan, potpredsednica Tvitera za javnu politiku u Amerikama.

Fejsbuk je u međuvremenu pokrenuo Centar za informisanje o glasanju kako bi korisnicima pomogao da daju tačne i lako dostupne informacije o glasanju, bez obzira na to gde žive.

Kompanija je na svom blogu saopštila kako je takođe razgovarala s zvaničcima o dezinformacijama oko rezultata izbora kao pretećoj opasnosti.

Tviter je objavio da će u sledećih mesec dana uvesti mere za nove alate, politike i resurse za glasanje. Istražuje kako da proširi svoju „politiku građanskog integriteta“ kako bi se pozabavili pogrešnim prikazivanjima glasanja putem pošte i drugih postupaka. Precizni detalji tog poteza još se dovršavaju.

Američki predsednik Donald Tramp više je puta bez dokaza tvrdio da je glasanje poštom, za koje se očekuje da će se zbog pandemije drastično povećati, podložno velikim prevarama.

Proces nije novost u Sjedinjenim Državama – gotovo svaki četvrti birač na taj je način glasao na izborima 2016. godine.

Mnogi su stručnjaci rekli da je zbog rutinskih metoda i decentralizovanog karaktera američkih izbora otežano uticati na glasanje poštom.

IZVOR: N1

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top