Gajović o povlačenju medijskih udruženja iz konkursnih komisija

Državni sekretar Gajović o povlačenju medijskih udruženja iz konkursnih komisija: Nije u interesu medija, ali nastavljamo

Činjenica da su medijska udruženja napustila Radnu grupu za izradu medijske strategije dovela je do toga da, nakon intervencije iz OEBS-a, medijska strategija bude povučena dok se ne nađe način da se medijska udruženja ponovo uključe. Uprkos tome, za državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja Aleksandra Gajovića, povlačenje medijskih udruženja iz konkursnih komisija za sufinansiranje medijskih sadržaja nije razlog da se zastane i nađe rešenje, pre moguće nove intervencije međunarodnih institucija.

Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja da sprovodi konkurse za sufinansiranje medijskih projekata bez obzira na povlačenje predstavnika novinarskih udruženja – NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres- iz konkursnih komisija. To je za Danas rekao državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović.

“Ministarstvo kulture i informisanja je sa žaljenjem prihvatilo njihovu odluku, koja, pre svega, nije u interesu srpskih medija. Ali nastavljamo, u okviru Zakona o javnom informisanju i medijima, i svojih ovlašćenja, bez ikakvih poteškoća, sprovođenje pomenutih konkursa”, naveo je državni sekretar.

Nakon povlačenja predstavnika, Asocijacija medija obrazložila je da je Ministarstvo, za razliku od prethodnih godina, proces konkursa od početka vodilo pogrešno, namernim smanjivanjem broja predstavnika najuticajnijih novinarskih i medijskih udruženja u konkursnim komisijama u korist pretežno nepoznatih organizacija i medijskih radnika. Pomenuta medijska udruženja su zato ocenila da je „legitimitet celog procesa kompromitovan“.

Oni su zbog toga pozvali Ministarstvo da u roku od 10 dana formira sve komisije u novom sastavu, kako bi se konkursni proces nastavio i do kraja sproveo na zakonit i legitiman način.

„U suprotnom će Ministarstvo kulture i informisanja biti direktno odgovorno za propast ovogodišnjeg konkursa i štetu koju će time naneti i medijima i javnom interesu“, navode ova udruženja.

Ipak, Ministarstvo neće uslišiti ovaj zahtev, i nastavlja sa radom kao i do sada, odgovorio je Gajović.   „Komisije za projektno sufinansiranje, nesmetano će završiti povereni posao, pa u tom smislu nema potrebe da odgovaramo na poziv UO Asocijacije medija. Naravno da naša vrata ostaju uvek otvorena za dijalog i konstruktivan razgovor, upravo onakav kakav je i bio sa predstavnicima Asocijacije medija“, poručio je on.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nedavno je za Insajder rekao da nije informisan o povlačenju predstavnika UNS-a iz komisije za sufinansiranje medija kao i da je decentralizacija razlog zbog čega su u komisije imenovana manje poznata udruženja.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja oformilo je komisije koje bi trebalo da odlučuju o 204 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije koji su namenjeni konkursnom sufinasniranju medijskih sadržaja od javnog značaja.

Po izboru Ministarstva, u komisijama većinu čine „nezavisni medijski eksperti“ i javnosti gotovo nepoznate esnafske organizacije.

Najviše, odnosno četiri predstavnika u komisijama obezbeđeno je Društvu novinara Niša, udruženju na čijem je čelu Danijela Ivanković urednica TV Zona plus, inače televizije u vlasništvu Vladana Gašića, sina direktora BIA Bratislava Gašića.

Posle Društva novinara Niša, najviše predstavnika ima Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) koje je osnovano pre nepune četiri godine, što znači da je po Zakonu o javnom informisanju tek steklo pravo da imenuje svoje članove u komisije. PROUNS se u dosadašnjem radu istakao po podršci novom rukovodstvu RTV kao i radnoj grupi koja je usvojila Nacrt medijske strategije, koji je nedavno povučen.

S druge strane, za NUNS, UNS i Lokal Press predviđena su dva mesta u komisijama dok je samo po jedan predstavnik izabran iz redova ANEM-a, NDNV-a i Asocijacije medije.

Izvor: Beta, Insajder

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top