Građani Pančeva finansirali huškačke kampanje portala e-Pančevo

Umesto da se projekat „Vaše pravo da znate – Pančevo“, za koji je na medijskom konkursu Grada Pančeva 2019. godine portal epancevo.rs dobio iz budžeta 3,1 milion dinara, bavi suzbijanjem predrasuda i širenjem tolerancije, kako je u projektu navedeno, ovaj portal je odabrao da se obračunava sa novinarima, medijima, lokalnim privrednicima i političarima koji im nisu po meri.

 

U predlogu projekta „Vaše pravo da znate – Pančevo“ firme Open View d.o.o. Vršac, izdavača portala epancevo.rs, u koji je naša redakcija imala uvid, piše da će poseban akcenat biti stavljen na izveštavanje o kulturnim, etničkim, socijalnim i drugim različitostima i problemima osetljivih i ranjivih grupa, i to sve kroz vesti, razgovore, reportaže, najave događaja, video i foto zapise, promocije projektnih aktivnosti.

Od 1. juna do 29. decembra 2019. godine, međutim, portal epancevo.rs nije objavio nijedan autorski tematski tekst o osetljivim grupama, intervju, kao ni video u sopstvenoj produkciji, iako su za tu namenu potrošili čak 840.000 dinara, pokazuje dokumentacija u koju smo imali uvid.

Majstori za klevetu

Svrha projekta „Vaše pravo da znate – Pančevo“, vrednog 3.190,00 dinara, jeste, kako stoji u opisu predloga projekta: „blagovremeno, tačno, objektivno informisanje, suzbijanje predrasuda, širenje tolerancije i razvoj ljudskih prava i demokratije“. U predlogu projekta piše da će tokom osam meseci biti objavljeno 300 medijskih sadržaja „koji će biti proizvod istraživačkog novinarstva, redovnog izveštavanja i analitike“.

U narativnom izveštaju stoji da je objavljeno više od 220 medijskih sadržaja, a priloženo je, kako su izbrojali novinari Cenzolovke, više od 1.400 linkova.

Analiza medijskih sadržaja objavljenih na portalu epancevo.rs, međutim, pokazuje da istraživačkih i analitičkih tekstova nije bilo, već su to bile uglavnom najave, servisne informacije, kratke vesti i izveštaji.

Osim toga, novcem građana Pančeva finansirane su i objave kojima se krši Kodeks novinara Srbije, kao što je serija tekstova protiv pančevačkog novinara Nenada Živkovića, zbog kojih je epancevo.rs zaradilo te 2019. godine čak devet javnih opomena.

U tim tekstovima, kako je utvrdio Savet za štampu, prekršene su brojne tačke Kodeksa. Članovi Saveta su istakli da su se do tada „retko sretali sa tako drastičnim prekršajima profesionalnih i etičkih pravila, budući da je portal iz dana u dan objavljivao tekstove gotovo identičnog sadržaja, ponavljajući neshvatljivo uvredljive kvalifikacije na račun Živkovića“.

Cilj iznetih kleveta i potpuno neosnovanih optužbi i uvreda, zaključili su članovi Saveta, bio je da se Živković diskredituje i da se diskriminišu njegova politička uverenja.

Te godine bila je targetirana i Cenzolovka nakon teksta o otpuštanju jednog novinara lista Pančevac. Etiketu da je „kuća lažnih vesti i izazivača panike“ dobio je i lokalni medij 013 info koji objavljuje kritičke tekstove o lokalnim vlastima.

Novinari portala epancevo.rs, čija imena ne znamo jer su tekstovi uglavnom potpisani sa ePančevo ili Open View d.o.o. (neke tekstove potpisuje i glavni urednik Aleksandar Čupić), obračunavali su se i sa drugim neistomišljenicima, političarima, lokalnim privrednicima i direktorima preduzeća.

Hvalospevi SNS-u

U njihovim tekstovima se mogu pročitati aktivnosti i saopštenja, pa i hvalospevi o jednoj političkoj partiji – Srpskoj naprednoj stranci, dok se opozicija, po pravilu, brutalno napada.

Na meti su se našli Marinika Tepić (Samo se Marinike i Šiptari raduju poplavama u Srbiji), Vuk Jeremić (Šokantan snimak razgovora Vuka Jeremića i Milovog savetnika Je-asmo majku Srbiji i Crnoj Gori – preneto sa Informera), a upečatljiva je serija tekstova o pančevačkim privrednicima (Kutku preti zatvor; Ko štiti bahatog bivšeg policajca; Prijoviću, dokle ta bahatost?).

Obrušili su se i na neke direktore javnih ustanova, poput Milana Kisina, direktora Doma „Srce“ u Jabuci (Kisin radi na štetu korisnika i države), i direktora Specijalne bolnice u Kovinu (Direktor se bahati, a bolnica liči na scene iz horor filmova), da bi na kraju i sebi odali priznanje za smenu direktora do koje je naprasno i došlo.

Ovi tekstovi ne sadrže nikakve dokaze za iznete tvrdnje, već se uglavnom pominju anonimni izvori i navodna dokumentacija koja nikada nije objavljena.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top