Izveštaj REM: Vanparlamentarnim strankama više vremena na svim televizijama

Na sednici Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje predstavljen je izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o političkom pluralizmu pre početka kampanje u kojem se navodi da je na svim televizijama u periodu od 16. do 31. januara uočeno povećanje vremena i zastupljenosti vanparlamentarnih stranaka.

 

Analiza se odnosi na drugu polovinu januara, a tokom monitoringa uočene su razlike u odnosu na prethodni period, ali one, kako je navedeno, nisu velike.

Srđan Miljković iz REM-a izjavio je da je izveštaj o političkom pluralizmu usvojen 11. februara i da je uočeno povećanje vremena i zastupljenosti vanparlamentarnih stranaka.

On navodi da je to na RTS-u oko 17 odsto i da je javni servis o radu vanparlamentarnih stranaka izveštavao neutralno. Na RTV je zabeleženo povećanje vremena od devet odsto, takođe uz izveštavanje u neutralnom ton.

Pink je radu vanparlamentarnih stranaka posvetio 8,35 odsto vremena, ali je ova televizija izveštavala uglavnom u negativnom tonalitetu, rekao je on.

Na TV Hepi zabeležena je manja zastupljenost vanparlamentarnih stranaka.

B92 posvetio je oko dva sata ovim temama, a udeo vanparlamentarnih stranaka je oko jedan odsto.

Prva TV je o vanparlamentarnim strankama izveštavala 22,35 odsto vremena, a izveštavanje je imalo neutralni tonalitet.

Kako je navedeno u izveštaju, na N1 i Nova S dominira kritika vlasti, pa samim tim i negativan tonalitet. N1 je vanparlamentarnim strankama posvetio 19 odsto vremena.Kopredsedavajuća Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Olivera Zekić izjavila je da je to telo 15. februara krenulo sa prosmatranjem rada medija u predizbornoj kampanji. Ona je najavila da će izveštaji biti objavljivani „na sedmodnevnom nivou“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *