Junajted grupa kupuje list Danas

Junajted grupa, u okviru koje posluje televizija N1, na korak je od preuzimanja dnevnog lista Danas. Udruženju novinara Srbije (UNS) u Komisiji za zaštitu konkurencije potvrđeno je da je Junajted grupa podnela prijavu koncentracije na tržištu kako bi joj se odobrila kupovina privrednog društva Dan graf d.o.o, izdavača lista Danas.

 

UNS-u je u Komisiji za zaštitu konkurencije rečeno da je Junajted grupa podnela prijavu koncentracije 21. septembra, a da je postupak u toku.

Kako bi Junajted grupa postala vlasnik Dan grafa, izdavača lista Danas, neophodno je prema Zakonu o zaštiti konkurencije da prijavi koncentraciju na tržištu kako bi antimonopolska komisija utvrdila da li je ona dozvoljena.

„Koncentracije učesnika na tržištu su dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije ili njegovom delu, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja“, stoji u tom zakonu.

Preuzimanje lista Danas najavili su provladini mediji, ali i u više navrata u javnim nastupima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prvi put to izjavio mesec dana nakon što je Junajted grupa podnela prijavu koncentracije antimonopolskoj komisiji.

„Sad vidim da su postali čist tajkunski medij. Da su im tajkuni i zvanično postali vlasnici. Ja im čestitam na tome. Kada sam govorio, govorili su mi da pričam neistine, a sada vidite da sam bio u pravu za sve što sam govorio“, rekao je na jednoj od konferencija predsednik Srbije, što je preneo list Danas.

Da izjava predsednika Vučića tokom obilaska radova na kovid bolnici u Batajnici u novembru predstavlja „nastavak targetiranja profesionalnih medija“, ocenili su sagovornici televizije N1.

„Najbolje rešenje umesto što gubite stotine miliona evra, koje ste uložili u N1, Novu S, News Max Adria, platili Danas, platili pet radio stanica koje su kupili, od ‘Karoline’, do ‘Hit’ radija, ‘TDI’ i ne znam čega, što su Đilas i ostali kupili, do svih nedeljnika koje drže, do ne znam čega sve, stotine miliona evra… Lakše ljudi da me ubijete!“, rekao je tada predsednik.

Junajted grupa u većinskom je vlasništvu međunarodne investicione kompanije BC Partners. Investicioni fond KKR, koji je bio dotadašnji većinski vlasnik, kao i menadžment Junajted grupe zadržali su, kako je N1 objavio 2019. godine, „značajan manjinski udeo“. Predsednik Upravnog odbora Junajted grupe i njen osnivač je Dragan Šolak.

U okviru Junajted grupe u Srbiji posluju SBB, United Cloud, United Media sa televizijskim kanalima N1, Nova S, Sport Klub, Grand, Pikaboo, Vavoom, Cinemania, Lov i ribolov, IDJ, Brainz, portalom nova.rs i marketing agencijama Cas Media i Direct Media, stoji na sajtu N1.

Nedavno je United Media, pokrenula produkciju informativnog programa Newsmax Adria, koji se emituje na Novoj S. Tada je najavljeno da će United Media u saradnji sa Newsmax TV pokrenuti televiziju Newsmax Adria koja će početi da emituje program do kraja godine.

Izvor: UNS

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top