Kikindske proslavile 20 godina

Knjiga i izložba karikatura pod nazivom „GERIKATURE“ bile su sastavni deo proslave 20 godina Kikindskih i 18 godina od petoktobarskih promena.

Na otvaranju izložbe autor Živko Grozdanić Gera je rekao: „Bili smo ovde pre 18 godina i danas smo na istom mestu. Istrajavamo. Razlika je što smo danas punoletni. Nismo više mladi, a nismo više ni glupi. Za mene je ovaj susret mnogo više znači zbog pogleda u budućnost, nego zbog sećanja na prošlost, mada mi je i ta prošlost značajna. Od sutra je nova faza. Radimo, svako svoj posao, za još jednu pobedu“.

Knjiga GERIKATURE nastala je kao rezultat svakodnevnog pisanja kritičkih tekstova i crtanja karikatura na lokalne teme, ponajviše o SNS-u, i usput o Vršcu u lokalu.

Ipak, ne želeći da sve prepustimo magli i Fejsbuku, odlučili smo da sve nacrtano i napisano spakujemo u trajniji materijal – KNJIGU.

Knjiga GERIKATURE, Živka Grozdanića Gere, uz prateće tekstove, sadrži i preko 100 ilustracija na razne lokalne i univerzalne teme. Pisac pogovora je prof.dr Miško Šuvaković; tekstove potpisuje Živko Grozdanić, izdavač publikacije je Centar za savremenu kulturu i komunikaciju ArtKult iz Novog Sada.

Glavni i odgovorni urednik Kikindskih Željko Bodrožić na otvaranju izložbe obratio se prijateljima, saradnicima i građanima Kikinde:

„Složićete se da nije mala stvar što smo istrajali 20 godina i oduprli se se svim dosadašnjim izazovima, pritiscima i opstrukcijama. Poslednjih pet godina možda su najteže jer nam otimaju grad i životni prostor ljudi kojima do Kikinde nije stalo, koji u Kikindi i ne žive i kojima je ona samo partijski plen. Odlučili smo da branimo naše parče Gradskog trga i naše pravo da govorimo i pišemo. Kikindske će i dalje pisati istinu i govoriti u ime građana Kikinde“.

U programu proslave učestvuje Novi optimizam. U prostoru ateljea simpozijuma „Terra“ biće izvedena predstava Uroša Mladenovića „Stvar izbora – Zašto slušam Marčela“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *