Mediji se menjaju, ali novinarska pitanja su i dalje tu

Mediji se menjaju, svet se menja, ali pet pitanja novinarstva (5W) su i dalje tu – ko, šta, kada, gde, zašto, ocenio je danas šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Andrea Oricio na otvaranju konferencije „Hrabri novi mediji“.

Oricio je, na konferenciji posvećenoj mladima i njihovom shvatanju i konzumiranju medija u organizaciji Dojče vele Akademije, Misije OEBS i nemaikog ministarstva za ekonomski razvoj, istakao da se mora negovati dijalog kako bi se kreirali medijski sadržaji od javnog interesa koji služe svim generacijama.

Prema njegovim rečima, konferenciji „Brave new media“ prisustvuje 200 mladih iz 12 zemalja regiona i šireg okruženja. Medijska pismenost je stub svakog modernog demokratskog društva, rekao je Oricio i pozdravio napore Vlade Srbije i Ministarstva da se medijska pismenost uvede kao izborni predmet u srednjim školama.

Oricio je podsetio da je Misija OEBS organizovala radionice na tu temu za mlade u Novom Pazaru, Subotici, drugim gradovima Vojvodine, na Zlatiboru, a da je posedno bila uspešna na jugu Srbije, gde je učestvovalo 30 mladih iz srpske i albanske zajednice.

On je istakao da je i druga važna tema bezbednost dece na internetu i da je razvijena mobilna aplikacija na tu temu. Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib ocenio je da su nezavisni mediji od suštinskog značaja za funkcionisanje demokratije. U digitalno doba, ukazao je on, brojni su izazovi od provere izvora informacija, razlikovanja informacije od lažne vesti ili propagande, jer danas svi mogu biti novinari, a to donosi rizik.

Šib je pozdravio učešće velikog broja mladih ljudi iz zemalja regiona, uključujući i Kosovo. Pomoćnik ministra omladine i sporta Srbije Snežana Klašnja rekla je da Srbija ima razvijena strateška dokumenta iz omladinske politike i zajedno sa medijima, nevladinim organizacijama sarađuju na načinima kako ih mladi upotrebljavaju.

Mediji, savremeni mediji ne bi trebalo da se koriste za nešto što se u suprotnosti sa vrednostima kojih se pridržavaju Evropa i svet, pa samim tim i Srbija, rekla je Klašnja i predočila da se oni ne smeju koristiti za govor mržnje i vređanje bilo čijeg dostojanstva. Klašnja je pozvala mlade ljude da tri puta razmisle pre nego nešto objave na tviteru i fejsbuku da li će time povrediti nekoga, jer kao i u tradicionalnim medijima, kada nešto ode u etar, teško je vratiti se korak unazad. Ona je istakla i da su Kosovo i Metohija deo Srbije po rezoluciji 1244. Mi smo vas pozvali i želimo vam dobrodošlicu, rekla je Klašnja.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top