Medijska udruženja odbacuju navode UNS-a

Neistinita je tvrdnja Udruženja novinara Srbije (UNS) da je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prihvatio „zajednički predlog o povratku članova ovih udruženja u komisije“, koji su mu izneli predstavnici UNS-a, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Asocijacije medija, saopšteno je iz tih udruženja.

„Istina je da Ministarstvo kulture i informisanja nije prihvatilo nijedan od dva predloga. Neistinita je tvrdnja UNS-a da su NUNS i Asocijacija medija ‘odbili dogovor’ s Ministarstvom kulture i informisanja ‘napravljen na osnovu strategije koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili’. Istina je da su na taj ‘dogovor’ pristali jedino predstavnici UNS-a. Neistinita je tvrdnja UNS-a da su NUNS i Asocijacija medija bilo šta od dogovorenog – ‘pogazili’. Istina je da je, daleko pre ‘spornog’ sastanka u Ministarstvu kulture i informisanja, gde je promovisana ‘strategija koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili’, UNS svoju strategiju prezentovao državnom sekretaru za informisanje Saši Gajoviću i tako sebi obezbedio 5 mesta u komisijama“, navodi se u saopštenju.

U novinarskim udruženjima kažu da „gotovo sve što je UNS saopštio u utorak, osim skraćenica UNS i NUNS, je netačno.

„Ali baš to njihovo oblačenje istine, po svom nahođenju, daje iskrivljenu sliku koja precizno odražava stanje u medijskoj zajednici Srbije: podelu na paradržavna medijska udruženja i nezavisne medijske organizacije“, navode udruženja.

Nastojeći da obezbede kvalitet podržanih projekata i maksimalnu kontrolu budžetskih izdvajanja za medije, predstavnici NUNS i Asocijacije medija seli su da sa predstavnikom UNS, bez obzira na prethodne ne retke nesuglasice, usaglase zajednički nastup. Dogovorene su dve opcije koje su i predočene ministru Vukosavljeviću, uz ogradu predstavnika NUNS i Asocijacije medija da je za plan B neophodna i saglasnost upravljačkih tela organizacija koje zastupaju, naglašavaju.

„Nijedan od naših ‘planova’ nije bio prihvatljiv Ministarstvu, koje je ponudilo treću opciju  – ‘pojačano’ učešće u tri komisije koje još nisu počele rad. Tek za to nismo imali ‘mandate’. Nikakav, dakle, dogovor sa Ministarstvom nije postignut, sem u glavama predstavnika UNS-a, koji u pamfletu od saopštenja obmanjuju i medijsku zajednicu i javnost“, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženje novinara Srbije, Asocijacije medija, Nezavisnog društvo novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top