Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima: Institucije dužne da obezbede sigurno okruženje za novinare

Najveća novinarska udruženja u Srbiji obeležila su danas Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Kako ističu, ovaj dan služi kako bi se javnost informisala o napadima na novinare, ali i kao podsetnik institucijama da su dužne da obezbede sigurno okruženje u kojima novinari mogu slobodno da rade.

U saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS) navodi se da u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen, ili protiv njih „uopšte nije pokrenuta istraga“.

Broj napada i pritisaka na novinare i medijske radnike u 2019. veći je za skoro 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, ističe UNS.

Udruženje novinara Srbije dodaje da podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, kao i da je smatra zaslužnom za prvostepenu presudu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, prikupljanje dokaza u slučaju ubistva Milana Pantića i rada na rasvetljavanju okolnosti smrti Dade Vujasinović, ali i saradnju medijskih i novinarskih udruženja na izradi zajedničke platforme za zaštitu bezbednosti novinara i medijskih radnika.

UNS je podsetio da je čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije, među kojima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a, ubijeno, oteto, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima, u periodu od 1991. do kraja 2001. godine.

Prema statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ) u poslednjih deset godina ubijena su 1.064 novinara, a sudski epilog imalo je svako deseto ubistvo.

Regionalna platforma zapadnog Balkana: Nekažnjivost dovodi do samocenzure

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, u saopštenju je istakla da je tokom protekle decenije ubijeno više od hiljadu novinara.

„Ovaj dan je simbol snažne posvećenosti novinara da iznesu istinu pred oči javnosti i istovremeno podsete nacionalne institucije da su dužne da obezbede sigurno okruženje u kojem novinari mogu slobodno da rade“, piše u saopštenju Regionalne platforme.

Ističu da je devet od deset slučajeva nerešeno, a na kraju niko nije kažnjen.

„Nekažnjivost dovodi do više ubistava i često je simptom pogoršanja sukoba i kršenja zakona i pravosudnih procedura. Takođe, nekažnjivost neminovno dovodi do samocenzure, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarsku profesiju neprivlačnom za mlade“, navodi se u saopštenju.

Tokom proteklih pet godina, Platforma je registrovala 570 napada na novinare, a vrlo mali broj njih su razrešile nadležne institucije.

Regionalnu platformu zapadnog Balkana čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Ministarstvo kulture: Neophodna odgovornost kako medija, tako i nosioca javne funkcije

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je danas da Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obeležava 2. novembra, treba da podseti celokupno društvo je potreban ozbiljniji pristup ovom problemu.

„Ministarstvo kulture i informisanja uvek i bez zadrške osuđuje svaki napad, pritisak, nasilje i svaki drugi način ugrožavanja bezbednosti predstavnika medija dok obavljaju svoje profesionalne dužnosti“, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je kažnjavanje odgovornih najefikasniji oblik prevencije za stvaranje uslova za neometan rad svih medijskih radnika i dodaje da se „snažno“ zalaže za unapređenje slobode protoka informacija.

Za to su neophodni odgovornost, objektivnost i profesionalnost svih učesnika u procesu javnog informisanja, kako novinara i medija, nosioca javnih funkcija, ali i svih građana Srbije, navode iz Ministarstva.

IZVOR: INSAJDER

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *