Ministarstvo: Netačno da smo podržali projekte medija koji su prekršili Kodeks

Ministarstvo kulture i informisanja je saopštilo da su netačne informacije da je to ministarstvo podržalo projekte medijskih kuća koje su prekršile Kodeks novinara Srbije.

 

Reagujući na prilog TV N1 koji je objavljen i na našem portalu, Ministarstvo kulture i informisanja je saopštilo da su informacije o sufinansiranju medijskih projekata dostupne na njihovom sajtu.

„Sve komisije Ministarstva kulture i informisanja su se vodile isključivo kriterijumima definisanim Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji primenjuju propise kada su u pitanju etički standardi i poštovanje Kodeksa novinara Srbije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u svim javnim pozivima o raspisanim konkursima iz oblasti informisanja i medija jasno vidljivi kriterijumi po kojima se komisije ministarstva vode.

Ministarstvo navodi da je u delu Kriterijumi za ocenu projekata pod tačkom 2 navedeno:

„Mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima, a posebno se ocenjuje:

– Da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda (stručna služba ministarstva pribavlja podatke od Saveta za štampu, za štampane medije i novinske agencije).

– Dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.“

Podsetimo, u prilogu N1 je, između ostalog, navedeno da je kroz javne konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja država ove godine izdvojila 77 miliona dinara više nego prethodne i da je pomoć države najvažniji mehanizam finansiranja medija, posebno onih na lokalu, ali i tabloida bliskih vlasti, pa sagovornici smatraju da se time „kupuje ćutanje“.

IZVOR: N1

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top