Mladi nisu nezainteresovani za medije

Mladi nisu nezainteresovani za medije, samo je potrebno privući ih kreativnošću, smatraju učesnici panela „Šta tradicionalni mediji mogu da nauče od mladih medija“.

Panel je održan u okviru foruma „Novi hrabri mediji“ u organizaciji Asocijacije medija, DW Akademije i Misije OEBS u Srbiji.

Tradicionalni mediji od mladih kolega treba da usvoje bolji pristup publici, koji ne uključuje obraćanje sa autoritetom, već „kao sebi jednakima“, kao i jednostavan stil pisanja, smatra Anes Osmić, urednik portala Karike.ba.

Urednica portala „Youth Vibes“ Jovana Jović kao prednost mladih medija istakla je korišćenje socijalnih mreža, što je medijima odlična promocija i poručila da „tradicionalni mediji mlade ne treba da doživljavaju kao pretnju“, već da bi „iskustvo tradicionalnih i energija mladih“ bili odlika medija koji su „temelj i budućnost“.

Urednik portala Srednja.hr iz Zagreba Marko Matijević za svoj portal kaže da je nastao kombinovanjem tradicionalnih i novih pristupa, kroz promociju na društvenim mrežama i obraćanje mladima.

„Tradicionalni mediji na Balkanu se uglavnom bave strankama i njihovim odnosima, dok su mnoge teme do skoro bile zatvorene“, ističe on.

Kao nešto na šta bi stariji novinari trebalo da upozore mlađe kolege jeste korupcija u medijima, loš položaj u kojem se nalaze i „poplava PR-ova“.

Urednik drugog programa RTV Atila Marton mladim kolegama iz manjinskih redakcija poručio je da „ne dozvole da ih usisaju redakcije“ i da mladi sa talentom i entuzijazmom ne treba da budu povučeni, na šta je novinarka Jovana Gligorijeć dodala: „Budite deo tima, ali nemojte biti deo krda“.

Osmić smatra da ono što mladi nikako ne mogu naučiti od starijih jeste vlastita autentičnost, „da najvažniji put moraju proći sami“, na šta je Gligorijević dodala da „glas i lični stil dolaze vremenom i da ne treba juriti“.

Matijević je u šaljivom duhu kazao da je nezadovoljan učinkom onoga što je uradio u novinarstvu jer je „očekivao revoluciju“, a promene su se desile samo na mikro nivou, u lokalnim sredinama.

Kao nešto što bi želeli od svoje novinarske karijere sagovornici su se uglavnom složili da je to „čista savest“, „inspiracija ljudima da žive bolje“, dok je Gabriel Encev, urednik portala Abraziv iz Kišinjeva istakao da bi voleo da nauči mlade da kritički razmišljaju.

Osmić smatra da mladi nisu nezainteresovani i da je potrebno „redefinisati ono što je važno“, sa čim se složio i Matijević i dodao da mediji moraju biti kreativniji kako bi ih zadržali, što nije pisanje o politici i „kopi pejst“ novinarstvo.

Gligorijević je, kao starija koleginica, poručila Jovani Jović: „Tvoj glas će se manje čuti zato što si žena. Viči!“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top