Mladi treba više da čitaju knjige

Organizacija „Centar za razvoj lokalnih medija“ je uz podršku Grada Požarevca uspešno je realizovala projekat pod nazivom „Knjige o kojima se priča – kako mladima približiti čitanje knjiga“? u okviru koga je organizovan serijal promocija knjiga i javnih debata u Radio Kafe-u Bum93. Ove književne večeri i debate imale su za cilj da mladima i zainteresovanim građanima – ukažu na značaj čitanja knjiga.

Na ovaj način Centar za razvoj lokalnih medija je sproveo i kampanju za čitanje knjiga kod mladih ljudi, a istovremeno je analiziran položaja književnosti i knjige u kulturnoj politici naše zemlje i uloga u popularizaciji čitanja od strane obrazovnih institucija. U razgovorima sa piscima i kritičarima pokušali smo da saznamo koliko su knjižare, biblioteke važne mladim ljudima i šta su osnovni izazovi koje nameću nove tehnologije pred mlade koji čitaju e-knjige i preko interneta.
U okviru projekta “ Knjige o kojima se priča – kako mladima približiti čitanje knjiga? “ organizovali smo promociju sledećih autora, pa je red i da ih navedemo:

Petar Janjatović, muzički novinar i rok kritičar, Autor Ilustrovane Yu
rock enciklopedije
Dejan Cukić, pisac nekoliko knjiga o muzici i najznačajniji prevodilac
knjiga o rok muzici i grupama Pink Flojd, Bitls, Led Zepelin, Dipeš Mod,
Dejvid Boviju, Kejt Ričardsu, Brus Springstinu i dr…

Jasminka Petrović – najtiražniji pisac za decu i mlade, promocija knjige
„Sve je u redu“
Ivana Lukić, pisac za decu i mlade, promocija knjige „Početak nečeg velikog“


Uroš Petrović, najtiražniji pisac, pisac knjiga za mlade koje pomeraju granice u literaturi, autor je i popularnih društvenih igara. Promocija knjige „Priča o Jangu“, Beba Stanković,  potredsednik udrženja bibliotekara Srbije.

 

 

Marko Šelić Marčelo, najtiražniji pisac za mlade, rep muzičar. Promocija knjiga Malterego – Knjiga druga: Higijena nesećanja 1 i 2 deo Vesna Aleksić, književnica i pisac za decu i mlade, promocija knjige „Sazvežđe violina“ i Jelena Dragojlović, pr Kreativnog centra. Razgovor sa gostima vodili su Jana Jaćić, Nenad Milošević i Milorad Tadić.

Svi ovi kulturni događaji organizovani su na prvom spratu Radio kafe-a i uz medijsku podršku Bum93. Na promocijama je prisustvovalo oko 200 posetilaca. Promocija knjige Vesne Aleksić, književnice i pisca za decu i mlade organizovana je u školi Kralj Aleksandar za učenike prvog, drugog i trećeg razreda i na toj promociji bilo je preko 200 dece.

Kao poseban doprinos projektu, prilikom svake književne večeri i javne debate pozivali smo mlade ljude i građane da doniraju po jednu očuvanu knjigu za decu.Takođe, podržani smo i od strane izdavača Kreativni centar i Lagune i na ovaj način prikupili smo oko 80 knjiga za decu, koje ćemo pokloniti Centru za dnevni boravak dece sa posebnim potrebama u Požarevcu.

Projekat „Knjige o kojima se priča – kako mladima približiti čitanje knjiga“? podržao je Grad Požarevac.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top