NDNV: Uvrede advokata Aleksića na račun novinara opasne za celo društvo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje način na koji je novosadski advokat Nemanja Aleksić izvređao novinara Danasa Radovana Balaća, kao i druge kolege novinarske profesionalce i medije, te pozivamo advokatsku zajednicu da reaguje na ovakve incidente koji predstavljaju direktno ugrožavanje novinarskih i medijskih sloboda.

 

Advokat Nemanja Aleksić juče je, prema rečima kolege Balaća, izvređao novinara Danasa koji ga je pozvao da odgovori na pitanja u vezi sa s tim što je zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću poklonio kamper vozilo kao pokretnu kancelariju. “Pošto ja volim svoju državu za razliku od vaših gazda i vašeg mucavog jadnog glodura koji misli da je duhovit petkom, smatrao sam svojom obavezom da pomognem Gradu Beogradu iznajmim i ustupim nešto“, rekao je Aleksić novinaru Radovanu Balaću.

On je takođe novinare Danasa, N1 i Nove nazvao “jadnicima” i uputio brojne uvrede na račun pojedinih opozicionih političara, pojedinih nevladinih organizacija, predstavnika pravosuđa i pojedinaca.

NDNV upozorava da je takav nivo komunikacije ne samo nedopustiv u demokratskom društvu, već i izuzetno opasan, posebno zbog činjenice što uvrede dolaze od predstavnika struke čija je uloga upravo zaštita ljudskih prava i soboda, među kojima su i pravo na slobodno informisanje i nezavisan i slobodan rad novinara.

Novinari u Srbiji izloženi su već godinama politčkim pritiscima, cenzuri, linču režimskih tabloida, uvredama, pretnjama, pa i fizičkim napadima. U takvoj atmosferi niko od građana Srbije ne može da se oseća bezbedno, jer su upravo nezavisni novinari i slobodni mediji garant poštovanja njihovih prava i sloboda.

Izvor: NDNV

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top