Novinarka Verica Marinčić i Radio 021 na meti pretnji i zastrašivanja

U noći između subote i nedelje novinarka iz Inđije Verica Marinčić dobila je na Fejsbuku vulgarne poruke koje se mogu smatrati i pretnjom, dok je redakcija novosadskog Radija 021 u nedelju osvanula izlepljena plakatima na kojima je pisalo „Autonomaši, ovo je Srbija“. Pored pretnji 021, u poslednje dve nedelje u Novom Sadu je fizički napadnut voditelj Daško Milinović, a na zidu zgrade u kojoj je portal NS uživo ispisan je grafit preteće sadržine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je da je u noći između subote i nedelje novinarku portala IN medija Vericu Marinčić preko Fejsbuka pokušao da zastraši izvesni S. R. Istovremeno, na zidu kuće u centru Novog Sada, u kojoj je smeštena redakcija radija i portala 021, izlepljeni su nacionalistički plakati opskurne desničarske organizacije.

NUNS ocenjuje da je poruka upućena Verici Marinčić „veoma vulgarna“ i da „sadrži i određenu pretnju“, te podseća da se nad njom već duže vreme u kontinuitetu sprovodi pritisak zbog posla koji obavlja.

U izjavi za Cenzolovku Verica Marinčić objašnjava da nije bilo nikakve očigledne inicijalne kapisle koja bi izazvala verbalno nasilje. Poruke su usledile kao reakcija na vest o mogućoj promeni Ustava koju je IN medija samo prenela.

„Iznenađena sam jer poznajem čoveka koji je tu objavu postavio. Mislila sam da smo u dobrim odnosima. Pogođena sam takvim rečnikom. Ne želim da zvučim kao žrtva bilo čega, ali nisu to uopšte naivne stvari“, kaže novinarka iz Inđije.

U seriji onlajn objava, njoj se preti, ona se naziva „zapadnjačkom kurvom“, a za projekat „Inđijski nezavisni mediji“ kaže se da su „nezavisni ko kolonije zapada“.

„Takođe, o nekima od ljudi koji su te poruke delili na društvenim mrežama, mislila sam da smo dobri. A sada mi deluje kao da su bili samo spavači koji su čekali na nečiji klik. Vidim da se slične stvari događaju u celoj zemlji, a u Vojvodini je to nekako očiglednije. Mnogi sebi svašta dozvoljavaju na internetu, a te reči nekad imaju direktne posledice. Pogledajte šta se dogodilo Dašku Milinoviću.“

Podsećamo, Verica Marinčić je praćena i zastrašivana na poslu i ispred kuće u kojoj živi. U procesu koji je trajao duže od godinu dana i mnoštva prijava i žalbi, ona nije uspela da ubedi institucije da reaguju.

Lokalni portali su više puta bili meta hakerskih napada. O strahu koji novinari doživljavaju u ovakvim i sličnim situacijama Verica Marinčić je svojevremeno govorila i u kratkom filmu u produkciji Slavko Ćuruvija fondacije.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top