Novinaru portala Nova.rs Peru Jovoviću i njegovoj porodici prećeno smrću na društvenim mrežama

„Izbodem ti majku žicom i spakujem u kofer…” i „Rak te načeo zajedno sa ukućanima” samo su neke od pretnji koje je novinar portala Nova.rs Pero Jovović dobio juče na Instagramu i Tviteru, pošto su ga Informer i drugi portali prozvali zbog sličice zastave Kosova u njegovoj Fejsbuk objavi.

Tabloid Informer prvi je prozvao novinara Pera Jovovića, zbog njegove objave na privatnom Fejsbuk profilu u kojoj je stajao emotikon kosovske zastave. Tekst o tom „skandalu” preneli su još portali Objektiv i Republika.rs, a nakon objavljivanja Jovoviću je upućen veliki broj zlonamernih poruka na društvenim mrežama.

„Tekstom su me targetirali kao nekog ko podržava nezavisno Kosovo”, rekao je Jovović za Cenzolovku i dodao da je od sinoć izložen „najstrašnjjim uvredama i pretnjama”.

„Ponovo mi pišu da žele da umrem od raka, pozivaju na linč i pišu da je vreme za ’svinjokolj’. Govore da će me proterati iz Srbije, da ću umreti u Božje ime”, objašnjava on.

„Izbodem ti majku zicom i spakujem u kofer i sutiram je niz kineski zid a ti je hvatas dole”, „Rak te naceo zajedno sa ukucanima”, „Smece pedersko izdajnicko” – neki su od komentara na Instagramu, praćeni brojnim psovkama.

I ranije bilo napada

Pero Jovović kazao je za Cenzolovku da je dosad uglavnom dobijao preteće poruke i uvrede zbog tekstova koja se tiču prava LGBT zajednice, ali bilo je i drugih razloga.

„U decembru prošle godine dobijao sam pretnje smrću i javno su objavljivali moju adresu stanovanja zbog serijala tekstova o crkvi koja je organizovala okupljanja kada je to zbog pandemije koronavirusa bilo zabranjeno”, podsetio je naš sagovornik.

Na pitanje našeg portala da li je uplašen za svoju bezbednost i da li misli da će napadi na internetu eskalirati u fizičke, on je rekao da dosad nije imao takvo iskustvo, ali „ne znači da neće” i dodao da ovoga puta dobija diretkne pretnje – „Sačekaćemo te u Beogradu na ulici” i slično.

On je napomenuo da se ne smemo pretvarati da je nasilje na internetu normalna i prihvatljiva stvar i da će, povodom napada, podneti krivične prijave.

„Nadam se da će institucije reagovati i da će slučajevi biti rešeni. Želim da verujem da država u ovakvim slučajevima neće deliti na podobne i nepodobne”, zaključio je Jovović.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top