Novo suđenje za paljenje kuće novinara Jovanovića: Tri godine kasnije, najava još jednog dugog procesa

Posle današnjeg, prvog ročišta na ponovljenom suđenju Dragoljubu Simonoviću zbog paljenja kuće Milana Jovanovića, utisak je da je scena postavljena na način koji ne obećava efikasnost kakva se očekuje u ovako važnim procesima, posebno kada se ponavljaju.

 

Ponovljeno suđenje Simonoviću odloženo zbog advokata odbrane. Ponovo sumnje na opstrukciju. Milan Jovanović prvi put propustio ročište – zbog bolesti.

Optuženi bivši funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović ponovo samouvereno nasmešen u Palati pravde.

Žrtva novinar Milan Jovanović bolestan. U vreme suđenja bio je kod kuće, odmah posle toga na Infektivnoj klinici. Pored ozbiljnih problema sa plućima, koji su posle paljenja kuće pogoršani (16 sati dnevno koristi kiseonik za disanje), sada ima i koronavirus.

Žrtva Jela Deljanin, Milanova supruga, zabrinuta i usplahirena, okružena malobrojnim novinarima koji prate suđenje za paljenje njene i Milanove kuće.

Tako je izgledala jutrošnja postavka pred suđenje koje je ušlo u četvrtu godinu, a opet iz početka.

Novo ročište tek u aprilu

Početak ponovljenog suđenja za paljenje kuće novinara odložen je zbog bolesti advokata odbrane Zore Dobričanin Nikodinović, a novo je zakazano tek za 8. april (10 sati) jer je sudija Luka Pantelić odlučio da suđenje mora da se tonski snima, na čemu je odbrana oduvek i insistirala.

Pošto Drugi osnovni sud za tonsko snimanje mora da „iznajmljuje“ sudnice Višeg suda, ritam zakazivanja suđenja biće spor kao i prilikom prvog postupka, koji je trajao tri godine, i suprotno svim zahtevima domaće i međunarodne novinarske zajednice da ono bude brže i efikasnije.

Tako je scena za ponovljeno suđenja zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića postavljena na način koji ne obećava efikasnost kakva se očekuje u okolnostima kad prvostepena presuda nije oborena.

Da podsetimo, prvostepena presuda, kojom su Simonović i drugi osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora, vraćena je prvostepenom sudu da ispravi četiri propusta tehničke i proceduralne prirode koje je uočio Apelacioni sud u svojoj odluci iz novembra prošle godine.

Eksperti bliski pravosudnoj vlasti, koji su zahtevali anonimnost, ističu za Cenzolovku da je u takvim okolnostima i kad su svedočenja i svi dokazi u postupku već snimljeni, sudija mogao i da odluči da se suđenje ne snima i da time znatno ubrza ponovljeni postupak jer bi imao na raspolaganju veći broj sudnica.

Nažalost, odlaganje početka suđenja nije bilo ni neočekivano. Kao i prvo suđenje (2019) za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, i ovo ponovljeno danas nije počelo kako je zakazano.

U sudnici se nije pojavila Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica drugooptuženog Vladimira Mihailovića, jer joj je 14. februara konstatovano da se zarazila koronavirusom. Ona je sud o tome obavestila pre dva dana, a sudija Pantelić je ocenio njen izostanak kao opravdan, iako je prisutne u sudnici obavestio samo o tome da je dobio potvrdu o zaražavanju iz Instituta Batut, od 14. februara, a ne i neki noviji lekarski nalaz koji bi svedočio o tome zašto ni posle 10 dana od zaražavanja advokatica Dobričanin Nikodinović nije u mogućnosti da dođe u sud.

Sudija Pantelić je prisutne obavestio da je zamena advokatice takođe sprečena da dođe, jer istovremeno ima pritvorski predmet, a i to je opravdano.

Tužilac Predrag Milovanović reagovao je na ovo, podsetivši da je zakonski rok obavezne izolacije ipak sedam, a ne deset dana.

„Nemam razloga da sumnjam da koleginici Zori Dobričanin Nikodinović nije dobro. Zaparalo mi je sluh da je od 14. februara do danas proteklo 10 dana, a za izolaciju je predviđeno sedam dana“, rekao je Milovanović i istakao da se nada da ovo neće biti način ponašanja odbrane ubuduće.

Replicirao je advokat odbrane Ivica Vuković i posredno optužio tužioca Milovanovića da „nastupa marketinški“. Zatražio je i da tužilaštvo uredi optužni akt jer, pre svega u optužnici „i dalje egzistira trećeoptuženi Igor Novaković, iako je postupak protiv njega razdvojen“.

„Moramo znati kakva je uloga Novakovića da bismo znali kakve predloge da iznosimo i kako da se ponašamo“, rekao je Vuković i podsetio da je i u prvom suđenju odbrana bila uskraćena za takozvani prečišćen tekst jer je poslednje izmene optužnice dobila na posebnom papiru. Inače, ovu primedbu odbrane usvojio je i Apelacioni sud.

Advokat Viktor Gostiljac dodatno je objasnio da se Dobričanin Nikodinović ne oseća dobro i da nije stvar samo u propisanom roku izolacije. Napomenuo je da se s njom čuo juče i da mu se požalila na zdravstvene tegobe. Kategorično je odbacio sumnju da odbrana želi da opstruira suđenje.

„Nema odbrana nameru da opstruiše. Želimo da vratimo postupak u sudnicu i ništa nas drugo ne zanima. Tražimo da nam tužilac dostavi integralnu optužnicu i da izbegnemo sve moguće komplikacije na sledećem suđenju“, rekao je Gostiljac.

Sudija Pantelić je rekao da će se o temi teksta optužnice naknadno razgovarati. Povodom sumnjičenja u opravdanost nedolaska advokata odbrane Zore Dobričanin Nikodinović i prvih međusobnih varnica između tužioca i odbrane, zaključio je:

„Sud nema razloga da ne veruje u opravdanost izostanka. Svaki izostanak mora biti opravdan odgovarajućom dokumentacijom. Od svakoga očekujem da se ponaša sa uvažavanjem.“

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je u noći 12. decembra 2018. godine, kada je na garažu koja je naslonjena na kuću bačen „Molotovljev koktel“. Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković, kao neposredni izvršilac, optuženi su za krivično delo izazivanja opšte opasnosti podstrekavanjem.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *