NUNS podržao redakciju NIN-a, izdavače pozvao da ne podležu propagandi

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da podržava redakciju NIN-a „u nastojanju da zadrži nezavisnu i slobodnu uređivačku politiku“, a izdavače upozorava da ne podležu propagandi i pritiscima vlasti.

„Ubeđeni smo da urednici NIN-a nisu imali nameru da objavljenom fotografijom na naslovnoj strani poslednjeg broja pozivaju na likvidaciju (predsendika Srbije) Aleksandra Vučića, kako to žele da predstave, u svojoj nemilosrdnoj kampanji protiv uglednog nedeljnika, funkcioneri vlasti predvođeni upravo Vučićem“, navodi se u saopštenju Izvršnog odobra NUNS-a.

NUNS je osudio „neosnovane i krajnje brutalne napade“ štampanih i elektronskih tabloida na urednike i novinare NIN-a, „poput optužbi da su im opozicioni političari platili da objave naslovnicu i tekstove o prodaji oružja iz Krušika, i pozivamo po ko zna koji put državne funkcionere da prestanu da podrivaju i napadaju integritet novinara“.

To novinarsko udruženje je podsetilo da sloboda izražavanja, kako je to definisao Komitet ministara zemalja članica Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera u svojim preporukama iz 2016. godine, nije primenjiva samo na „informacije“ i „ideje“ koje se pozitivno primaju ili se smatraju neuvredljivim ili neutralnim, već i na one koje vređaju, šokiraju ili zabrinjavaju državu ili bilo koji deo stanovništva.

„Na taj način sloboda izražavanja olakšava energičnu javnu raspravu, što je još jedan preduslov demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost. Pozivamo i sve naše kolege koje su i do sada profesionalno i časno obavljali svoj posao, da nastave da rade u javnom interesu u skladu sa Kodeksom novinara, i da se odupru pritiscima moćnika i ne pristaju na cenzuru i samocenzuru“, dodaje NUNS.

IZVOR: N1, BETA

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top