O medijskoj pismenosti i govoru mržnje u medijima i na društvenim mrežama

Organizacija „Centar za razvoj lokalnih medija“ je uspešno realizovala projekat pod nazivom „Mladi i medijska pismenost“  u okviru koga je organizovan serijal edukativnih radionica/treninga sa požarevačkim osnovcima i srednjoškolcima.  

Radionice i komunikacija omogućavaju da se mlađe generacije upoznaju i da prepoznaju manipulacije, senzacionalizam, laži i nasilje u medijima, govor mržnje  u medijima i na društvenim mrežama i u svakodnevnom životu. Takođe, ovim projektom afirmisali smo toleranciju i aktivizam, kao i svaku podršku kampanjama za zaštitu dece od nasilja, humanitarnim akcijama i bezbednosti na internetu.

Kroz projekat „Mladi i medijska pismenost“ pokušali smo da bliže odredimo i utvrdimo kakva je percepcija uloge medija i medijske kulture kod mlađe populacije i da kroz seriju radionica doprinosimo razumevanju sadržaja u medijima i na društvenim mrežama. Uz brojne primere i ilustracije približili smo i objasnili kako da prepoznaju profesionalno novinarstvo, ali i da razvijaju kritički pristup informacijama i proveri medijskih sadržaja. Pored toga, poseban fokus stavljen je na bezbednost i privatnost na internetu, posebno tokom korišćenja društvenih mreža.

U okviru radionica, kroz edukativna i zanimljiva predavanja, koja su obuhvatila teme: mladi i medijska pismenost, govor mržnje i nasilje u medijima i društvenim mrežama, lažne vesti i bezbednost na internetu ukazali smo na najčešće modele i oblike sa kojima se u svakodnevnim situacijama mladi susreću među svojim vršnjacima, ili koja trpe posredstvom medija ili korišćenjem interneta.

Posebna pažnja pocvećena je promociji medijske pismenosti, prepoznavanja profesionalnog i odgovornog novinarstva i neophodnosti kritičkog pristupa informacijama i proveri medijskih sadržaja posredstvom tradicionalnih i digitalnih medija, ali i društvenih mreža.

Mladima su objašnjeni pojmovi profesionalnog novinarstva – šta znači i zašto je važna odgovornost, poštovanje kodeksa i poštovanje regulatora.

Radionice su realizovane tokom decembra 2018. u školama Kralj Aleksandar i Požarevačkoj gimnaziji, a prisustvo radionicama je bilo dobrovoljno od strane zainteresovanih učenika.

Na radionicama u Požarevačkoj gimnaziji prisustvovali su učenici prve godine gimnazije. Predavanjima su prisustvovali pojedini profesori, pedagog, psiholog i direktorka škole. U osnovnoj školi Kralj Aleksandar radionice su održane sredinom decembra i prisustvovali su učenici sedmog i osmog razreda.

Projekat je realizovan uz podršku Grada Požarevca.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *