Održan trening o medijskoj pismenosti „Saznaj i razaznaj“

U Centru za razvoj lokalnih medija održan je trening pod nazivom „Saznaj i razaznaj“ kako se zaštititi od poplave informacija i dezinformacija. Obuku je prošlo 26 polaznika.

Proteklog vikenda u Požarevcu je održan trening „Saznaj i razaznaj“. Svoja predavanja na temu medijske pismenosti su održale Jana Jacić i Sunčana Tadić iz Centra za razvoj lokalnih medija, koje su učesnicima prenele svoja znanja i veštine potrebne za identifikovanje manipulacije, razlikovanje dezinformacija od činjenica i izgradnju kritičkog odnosa prema medijima.

Sunčana Tadić

Pored toga, kroz interaktivne vežbe i razvijanje veština prepoznavanja lažnih vesti razgovaralo se i o uticaju društvenih mreža, kakve informacije stižu sa njih, da li se veruje svemu što pročitamo i kako da kritički razmišljamo o medijima, kako tradicionalnim, tako i novim digitalnim.

“Širom sveta građani su preplavljeni informacijama, dezinformacijama i lažnim vestima, kao i propagandom i prikrivenim oglašavanjem, tako da svi treba da razvijemo veštine koje će nam omogućiti da kritički konzumiramo sadržaje, prepoznajemo manipulisanje emocijama, da razlikujemo činjenice od stavova i mišljenja, da procenjujemo vlasništvo nad informacijama i izvore vesti. Mi se trudimo da pomažemo gradjanima, a posebno mladima da i sami razviju takve veštine “ kaže za Boom93 predavač i trener Sunčana Tadić iz Centra za razvoj lokalnih medija.

Jana Jacić sa mladim polaznicima treninga

Prema rečima organizatora, program „Saznaj i razaznaj” obučava građane modernim veštinama medijske i informacione pismenosti, omogućava im da identifikuju manipulaciju, razlikuju dezinformacije od činjenica i da na odgovoran način dele sadržaj.

Jana Jacić, trener programa napominje za Boom93 da je važno istaći da „ ovaj program ne podučava polaznike tome koje medije treba da koriste, već kako da kritički pristupaju informacijama, kako da razumemo medijski sadržaj i prepoznamo lažne vesti, kako da reagujemo na naslove, slike i druge sadržaje u medijima “.

grupa A
grupa B

 

 

 

 

 

 

 

Program „Saznaj i razaznaj“ sprovodi IREX uz podršku Američke ambasade u Srbiji.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top