Pašalić: Nisam za zabranu društvenih mreža, verujem u samodisciplinu

U vanrednom stanju najvažnije je poštovati preporuke vlade, slušati savete lekara i ne verovati neproverenim vestima koje izazivaju paniku, izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je na TV Prva rekao jutros da je najbolji lek protiv lažnih vesti- samodisciplina, jer u protivnom društvene mreže mogu biti kontraproduktivne.

Na pitanje novinara da li se razmatra ograničavanje korišćenja društvenih mreža, Pašalić je rekao da se ne zalaže za zabrane, veruje u samodisciplinu i apeluje na građane da ne veruju svemu što pročitaju.

Ipak, u kontaktu je sa zaštitnicima građana pojedinih zemalja u kojima su društvene mreže ograničene i prati kako to utiče na kršenje ljudskih prava.

On je ocenio da se lažne vesti šire i u zabanom televizijskim programima u kojima potpuni laici komentarišu borbu protiv korona virusa i da su oni koji takve programe emituju toga svesni, ali da ombudsman ne može da utiče na uređivačku politiku medija.

Kada je reč o kaznama onih koji krše pravila izolacije, Pašalić je rekao da o tome ne bi trebalo da se piše na naslovnim stranama pre nego što sud kaže svoje.

„Ne treba nam senzacionalistčke vesti, već prave informacije“, rekao je Pašalić i dodao da one treba da budu kratke, istinite i jasne.

IZVOR: Danas, Beta

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top