Početak novog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića odložen po treći put

Ni tri meseca nakon što je trebalo da počne suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i drugim optuženima, današnje ročište ponovo nije održano zbog izostanka advokatice Zore Dobričanin Nikodinović. Milan Jovanović smatra da se okrivljeni i njihovi advokati rugaju pravosudnom sistemu Srbije.

 

Ni tri meseca nakon što je trebalo da počne ponovno suđenje Dragoljubu Simonoviću, Vladimiru Mihailoviću i Aleksandru Marinkoviću zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Vrčinu, sudski postupak nije počeo.

Ročište, koje je danas trebalo da bude održano u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, odloženo je zbog nedolaska Zore Dobričanin Nikodinović, advokatice drugooptuženog Vladimira Mihailovića. Sudija Luka Pantelić je rekao da je advokatica sudu uputila molbu za odlaganje ročišta jer ne može da prisustvuje suđenju zbog sastanka Radne grupe za izmenu Zakona o krivičnom postupku koji je zakazan u isto vreme.

Sudija je naveo da je braniteljka dostavila i rešenje o imenovanju u Radnu grupu ispred Advokatske komore Srbije i poziv Ministarstva pravde.

Zbog advokatice Dobričanin Nikodinović ni prvo suđenje u novom postupku nije održano, jer se u februaru ona nije pojavila u sudnici, što je obrazložila deset dana starom potvrdom da je zaražena kovidom 19.

Naredno ročište bilo je zakazano tek za početak aprila, ali je ponovo odloženo zbog bolesti optuženog Dragoljuba Simonovića, kako je tada saopštio njegov advokat.

Na tom ročištu, posle dugog pregovaranja sudije Pantelića sa advokatima odbrane o njihovim slobodnim terminima, nova ročišta su zakazana tek za 26. maj, te 22. i 30. jun. Iako je tada sudija dobio uveravanje advokata da će tih dana prisustvovati suđenju, otkazivanje se ipak nastavlja.

Odbrana dužna da obezbedi prisustvo advokata

Ovog puta su se na suđenju pojavili optuženi Dragoljub Simonović i Vladimir Mihailović, kao i oštećeni Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin, dok trećeoptuženi Aleksandar Marinković nije došao.

Sudija je pitao Simonovića kako je saznao za suđenje jer mu poziv nije uručen – prvo se poziv vratio, a zatim je poslat preko sudskog pozivara. On je rekao da Simonović nije ni tada primio poziv jer nije bio kod kuće, a žena koja je otvorila vrata odbila je da ga primi.

Pantelić je objasnio da je svaki član domaćinstva dužan da primi sudski poziv. Simonović je negirao da je pokušano uručenje poziva u njegovoj kući, već da se to dogodilo u kući pored njegove.

Sudija je podsetio tužene da je prisustvo advokata na suđenjima nužno i upozorio ih da su dužni da obezbede njihovo prisustvo, te da u slučaju da njihov zastupnik ne može da dođe, moraju da nađu zamenu. On ih je obavestio i da sud ima ovlašćenje da im postavi branioca po službenoj dužnosti.

Naredna ročišta su zakazana za 22. i 30. jun.

 

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *