Podela u Medijskoj koaliciji: Skrozza ili Smajlović u radnoj grupi?

Novinarku Vremena, Tamaru Skrozzu, četiri od pet članica Medijske koalicije (NUNS, NDNV, LocalPress i ANEM) i AOM predložilo je za članicu radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu medijske strategije. S tim se UNS nije složio, pa će njihov kandidat biti Ljiljana Smajlović.

Ko će u ime novinarskih i medijskih udruženja učestvovati u radu radne grupe i izradi nove medijske strategije još uvek nije poznato, jer medijska udruženja zasad imaju dva kandidata – novinarke Tamaru Skrozzu i Ljiljanu Smajlović, oko čijih kandidatura postoji neslaganje u Medijskoj koaliciji koju čine UNS, NUNS, NDNV, LocalPress i ANEM.

Četiri od pet udruženja, kojima se danas priključio i AOM, zvanično su Ministarstvu poslali predlog kandidature Tamare Skrozze, ali, kako kaže predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić, sa ovim udruženjem se s tim u vezi niko nije konsultovao.

„Nije se desio nikakav poseban sukob unutar koalicije, samo smo dovedeni pred svršen čin od strane ostalih članica, koje su se dogovorile da kandidat bude Tamara Skrozza i od nas zatražili samo da to potvrdimo. Nisu pre toga tražili naše mišljenje, tako da se s tim nismo složili jer ne želimo da budemo partner koji se ništa ne pita, tako da je naš odgovor na to – Ljiljana Smajlović“, kaže Jeremić.

On navodi da njenu kandidaturu još uvek nisu predložili Ministarstvu, već samo koaliciji, ali im na taj predlog niko ništa nije odgovorio.

„Prosto sam zapanjen šta naši partneri iz Medijske koalicije rade. Kakva će dalja saradnja s njima biti – ne znam i ne bih da prejudiciram“, ističe Jeremić.

Da je kandidatura Tamare Skrozze zvanično predložena Ministarstvu potvrđuje predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović koji ističe da će sada biti zanimljivo videti kako će Ministarstvo odlučivati o tome, s obzirom na to da je državni sekretar Nino Brajović donedavno bio sekretar UNS-a.

U vezi sa neslaganjem oko kandidature, on navodi da nisu samo tražili UNS-u da potvrdi prethodni dogovor ostalih članica, već su od njih tražili i mišljenje.

„U ponedeljak smo imali sastanak sa Ninom Brajovićem koji nam je predložio da se unutar koalicije dogovorimo ko će biti kandidat za članstvo u radnoj grupi. U naknadnoj telefonskoj komunikaciji složili smo se da bi to mogla biti Skrozza. Svi osim UNS-a su se s tim složili, a UNS je doneo odluku da kandiduje Ljiljanu Smajlović, tako da koalicija sada ima dva kandidata“, kaže Sejdinović.

On objašnjava da zato Skrozza i nije predložena ispred koalicije, već ispred četiri udruženja.

„Medijska koalicija nije formalno udruženje, nego neformalna koalicija, i nije isključeno da se pojavi predlog još nekog udruženja, niti je nemoguće da, recimo, neka druga udruženja podrže nekog od ova dva kandidata“, navodi on.

Sejdinović zaključuje i da je ovo neslaganje „potvrdilo veoma različite stavove o trenutnoj medijskoj situaciji između UNS-a s jedne, i četiri udruženja iz koalicije s druge strane“.

„To i nije čudno, jer je donedavni sekretar UNS-a sada državni sekretar, koji je i ranije javno isticao da će Ljiljana Smajlović biti predstavnica koalicije u radnoj grupi. Deluje da UNS i Ministarstvo rade koordinisano, i NUNS, NDNV, LocalPress i ANEM nikako nisu zadovoljni ni organizacijom ni radom Ministarstva, jer se čini da rade potpuno netransparentno“, zaključuje Sejdinović.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *