Poverenica: U izveštavanju o nasilju nad ženama piše se senzacionalistički

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da se o nasilju nad ženama u pojedinim medijima i dalje izveštava senzacionalistički i da se i dalje koriste reči i izrazi koji utiču na relativizaciju zločina, krši dostojanstvo i privatnost žrtve.

„Ubistvo žene nije ‘ljubav sa tragičnim krajem’“, a nasilni zločinac nije ‘domaćin čovek koji se pretvorio u monstruma’. Poseban problem predstavlja iznošenje detalja, svedočenja, nagadjanja i pretpostavki, gde se gotovo po pravilu, ljubomora kao motiv za nasilje, tumači kao dokaz ljubavi, čime se indirektno kreira atmosfera razumevanja za nasilnike“, rekla je Janković u pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ona je navela da mediji pre svega moraju biti svesni da znatiželja javnosti ne može biti iznad javnog interesa – a to je jasna i nedvosmislena osuda zločina.

Prema njenim rečima, svaka od 28 žena koje su ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju od početka godine, opomena su da se najmanje radilo na prevenciji nasilja nad ženama, takođe „činjenica je i da u nekim slučajevima nadležni nisu na vreme reagovali, a organi u lancu zaštite nisu saradjivali na adekvatan način“.

„Veliki je problem i što žene žrtve nasilja godinama trpe i ne mogu da napuste nasilnika zbog toga što finansijski nisu obezbeđene, a kada to i učine, nemaju finansijsku potporu“, istakla je Janković.

IZVOR: N1, BETA

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top