Povernik: Informacije o koroni su hitne

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović podsetio je danas, povodom sve većeg broja žalbi građana na „ćutanje“ zdravstvenih i prosvetnih ustanova od kojih su tražene informacije o opreljenosti za borbu protiv korona virusa, da su sve informacije koje se odnose na zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine hitnog karaktera.

„Informacije kojima raspolaže organ vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, su hitnog karaktera. U odnosu na njih opravdani interes javnosti da zna uvek postoji i organ vlasti ne može da dokazuje suprotno. Osim toga, po zahtevima za pristup takvim informacijama organ javne vlasti je dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva“, naveo je Marinović u saopštenju.

Poverenik je dodao da je poražavajuće što se i dalje najveći broj žalbi, odnosno više od 80 odsto, izjavljuje protiv organa javne vlasti zbog njihovog nepostupanja po zahtevima za pristup inforacijama (takozvano ćutanje), a što je posebno nedopustivo kada su u pitanju informacije koje se odnose na javno zdravlje.

„U situaciji u kojoj je u našoj zemlji otkriven veći broj obolelih od korona virusa i postoji strah stanovništva od širenja zaraze, pružanje pravovremenih i tačnih informacija je od suštinskog značaja. Poverenik apeluje na sve organe javne vlasti, ne samo da hitno i bez odlaganja postupaju po zahtevima koji su u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa i zaštitom zdravlja stanovništva, već i da proaktivno deluju, to jest da proaktivno objavljuju što veći broj informacija u vezi sa navedenim pitanjima“, dodao je on.

IZVOR: Beta, Danas

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top