Predstavljen priručnik za medije o borbi protiv korupcije

Priručnik za medije, izrađen u okviru projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, predstavljen je danas, a stalni tvining savetnik na projektu Euđenio Turko kaže da je korupcija problem sa kojim se suočavaju države širom sveta, te da međunarodna saradnja može biti od velike pomoći.

Turko je naveo da je važno da ceo sistem bude otvoreniji, te da se podaci značajni za građane i predstavnike medija ne sakrivaju „iza kapija“ banaka, kompanija i drugih važnih institucija.

Dodaje da pravila koja pomažu u borbi protiv korupcije ne treba da budu sadržana samo u zakonima, već i u internim pravilima institucija.

Važno je, rekao je on, imati u vidu da je ova tema jako osetljiva, te da moraju istovremeno da se poštuju sloboda izražavanja, rad agencija za borbu protiv korupcije i interes građana da imaju uvid u rad agencije i u njene nadležnosti.

Veliku ulogu u dostupnosti informacija kojima raspolaže Agencija za borbu protiv korupcije imaju i zaposleni, objašnjava, koji treba da budu na raspolaganju medijima i da osiguraju da informacije „glatko“ teku.

„Odnos novinara i agencije mora da se bazira na uzajamnom poverenju i saradnji, a svi podaci moraju biti provereni i tačni kako se ne bi širile lažne vesti i propaganda“, rekao je Turko.

On je podvukao da zaposleni u sektoru odnosa sa međima u agencijama za borbu protiv korupcije moraju novinarima uvek dati odgovor, bio on pozitivan ili negativan, jer je najgora opcija ostaviti novinarski zahtev „da visi“.

Tvining projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ traje dve godine i vredan je dva miliona evra.

Predviđeno je da omogući saradnju i razmenu iskustava između Agencije za borbu protiv korupcije Srbije sa jedne strane i Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Italije, kao i drugih nadležnih institucija Italije i Španije, sa druge strane.

Projekat je finansiran u okviru pristupnih fondova EU, a doprineće reformskom procesu i usaglašavanju sa ciljevima i vrednostima EU vezanim za efikasniju borbu protiv korupcije, odnosno poglavlje 23.

Za sprovođenje projekta zaduženi su Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije, Ministarstvo pravde, Viša škola za pravosuđe Italije i Glavno tužilaštvo Španije u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije Srbije.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *