Reporteri bez granica: Vlasti u Srbiji u vreme koronavirusa treba da podržavaju novinare, a ne da ih maltretiraju

Reporteri bez granica su izrazili uznemirenje izveštajima o hapšenju novinara i snimatelja lokalne televizije KTV iz Zrenjanina pod izgovorom da se nisu pridržavali sanitarnih uputstava, kako su naveli u reakciji objavljenoj na Tviteru.

Reporteri navode da objavljeni snimci pokazuju da se ekipa ove televizija pridržavala uputstava, noseći zaštitne maske i rukavice.

„U vreme koronavirusa, vlasti bi trebale da podržavaju rad novinara, a ne da ih maltretiraju.

Juče je vlasnica KTV iz Zrenjanina Danica Radić objavila da su novinar KTV-a, njen sin Danijel Radić, i kamerman Robert Bajtai, uhapšeni pod optužbom da se nisu dezinfikovali kada su ulazili u zgradu Gradske urave u Zrenjaninu da uzmu izjavu od zamenika gradonačelnika Saše Santovca.

Gradska uprava je, naime, raspisala javno nadmetanje za zakup poljoprivrednog zemljišta na gradskom stadionu, i pored toga što su javna okupljanja zabranjena, o čemu je Radić pravio prilog.

Vlasnica KTV-a kaže da je tada portparol gradonačelnika Aleksandar Kandić zvao obezbeđenje da televizijsku ekipu izbace iz Gradske uprave, da bi posle dva sata desetak policajaca opkolilo njihovu kuću. Kaže i da su ih ucenjival pretresom kuće i da su im nezakonito oduzeli i kameru.

IZVOR: Cenzolovka

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top