Safe Journalists: Nove pretnje novinarki sa TV N1 Žaklini Tatalović

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, saopštila je da se pridružuje svojoj članici Nezavisnom udruženju novinara (NUNS) u osudi pretnji novinarki N1 Žaklini Tatalović.

 

Kako je saopšteno iz te organizacije, u poslednjem incidentu u Srbiji Tatalović je ponovo na meti, a direktne i indirektne pretnje poslate su u direktnoj poruci Tatalovićevoj na Instagramu.

Naveli su da su posebno zabrinuti zbog izveštaja da je Tatalović ranije bila meta u nacionalnim i onlajn medijima i da su pretnje koje su joj upućene prošle bez odgovarajuće reakcije vlasti.

„Mreža Safe Journalists poziva srpske vlasti da istraže i identifikuju osobu koja je pretila Tatalović. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja“, navodi se u saopštenju Safe Journalist.

Oni su naveli da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Oni su podsetili da su novinarki N1 upućene pretnje preko direktne poruke na Instagramu.

„Dok je jedna poruka glasila ‘bićete pretučeni’, druge su se sastojale od različitih indirektnih pretnji i uvreda. Tatalović je kontaktirala Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje će u njeno ime podneti krivičnu prijavu Specijalnom tužiocu za visokotehnološki kriminal“, navodi se u saopštenju.

Oni su rekli i da je Tatalović bila meta u poslednjih godinu dana mnogo puta, bilo putem društvenih medija ili putem štampanih i elektronskih tabloida.

„Samo dva dana pre ovog incidenta, Nezavisno udruženje novinara Srbije(NUNS) izdalo je javno saopštenje u kojem osuđuje napad i seksističke uvrede na račun Žakline Tatalović u udarnom šou programu jedne od televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom“, stoji u saopštenju u kom se i dodaje da je tom prilikom NUNS pozvao nadležne vlasti da reaguju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *