Samoubistvo profesije

Pre izvesnog vremena se ovdašnja medijska grupacija pohvalila da je prva u Srbiji koja ima menadžera za etičke standarde čije će iskustvo iz Saveta za štampu i novinarskog udruženja pomoći u poštovanju profesionalnih standarda.

Zvučalo je dobro. I ohrabrujuće, pogotovo što je u pitanju profesionalac koji je dugogodišnjim predanim radom u Savetu za štampu doprineo nespornom rastu ugleda ovog samoregulatornog tela. Delovalo je da su i pojedini tabloidi shvatili da moraju da se menjaju i paze šta objavljuju.

Prekjuče se desila tragedija u kojoj je preminulo maloletno lice čije je telo pronađeno u reci Tamiš. Akcija pronalaženja pretvorena je u rijaliti program u kojem su svojim pisanjem i snimanjem Etički kodeks novinara Srbije, prema navodima NUNS-a, prekršili sledeći mediji: RTS, Nova.rs, Kurir, Espreso, Telegraf, Večernje novosti, Blic, Informer, Republika/Srpski telegraf, Objektiv, Direktno, Alo, B92, Pink i Prva.

Prekršena su pravila o poštovanju privatnosti, odgovornosti novinara i novinarskoj pažnji. Ovakvim izveštavanjem je prekršeno doslovno sve…

Tragično u ovoj tragediji je da se na prste jedne ruke mogu nabrojati mediji koji se nisu priklonili velikoj većini koja je u isti blok prekršitelja svrstala javni medijski servis, tabloide, provladine i opozicione sajtove… Zato je ovo za mene rečit primer samoubistva profesije koje ne može biti pravdano interesom javnosti.

Izuzev saopštenja novinarskih udruženja, o ovom niko ne piše niti govori. Zato što su valjda sada skoro svi na istoj, sramotnoj strani. Ujedinila ih je tragična smrt maloletnika i neopisiv bol njegove majke u kojem kao da sladostrasno uživaju.

Jedina je glas podigla novinarka Anne Mari Ćurčić, koja je sa nekoliko potresnih objava na tviteru ukazala koliko je sve to pogrešno. Ne znam šta bolje i više mogu da kažem i napišem nego da citiram njene tvitove u kojima je sublimirana neopisiva bol nekoga ko je iskusio gubitak, a ko sa druge strane zna kako treba da funkcionišu mediji. Više informacija možete pročitati OVDE.

Piše: Veran Matić

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top