Savet REM-a ni iz trećeg pokušaja nije uspeo da izabere nove članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a

Ponašanje REM-a je neozbiljno i ono govori o odnosu ovog tela prema svim upravnim odborima i javnosti, ali i prema zakonima, izjavila je za Cenzolovku Judita Popović, članica Saveta REM-a, nakon što to telo ni danas, opet zbog nedostatka kvoruma, treći put za mesec dana, nije uspelo da stare članove upravnih odbora javnih servisa, kojima je mandat istekao prošlog meseca, zameni novim.

Današnja sednica Saveta REM-a, na kojoj je trebalo da se odlučuje o izboru novih članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a, otkazana je zbog odsustva dva člana Saveta i nemogućnosti obezbeđivanja kvoruma, saznaje Cenzolovka.

Od sedam članova, koliko sada broji Savet REM-a, umesto zakonskih devet, dvoje njih je bilo sprečeno da dođu na sednicu, te ponovo nije bilo kvoruma za odlučivanje. Predsednica Saveta Olivera Zekić zbog bolesti nije mogla da prisustvuje današnjoj sednici, dok je jedan član u Mađarskoj. Kako smo saznali u Savetu REM-a, nije poznato kada će nova sednica biti održana.

Tokom aprila održane su dve sednice Saveta REM-a, ali glasanja o izboru novih članova upravnih odbora takođe nije bilo jer je sednici prisustvovalo samo pet članova. Naime, članovi upravnih odbora javnih servisa biraju se dvotrećinskom većinom od ukupno devet članova Saveta REM-a. U međuvremenu, 18. i 19. aprila, istekao je mandat šest članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a (od devet), tako da od tada upravni odbori javnih servisa ne funkcionišu.

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Cenzolovku da je ovakvo ponašanje REM-a neozbiljno i da govori o odnosu ovog tela prema svim upravnim odborima i javnosti, ali i prema zakonima.

„Došli smo u ovu situaciju da, iako je polovina maja, nemamo nove članove upravnih odbora javnih servisa, i to zato što se mesecima nije uradilo ono na šta po zakonu REM ima obavezu. Kada na ovako nonšalantan način prolongirate ovakvu vrstu odluke, vi dovodite u pitanje zakonitost rada javnih servisa“, smatra Popović.

Osvrćući se na izjavu Olivere Zekić da sednica o izboru novih članova upravnih odbora javnih servisa nije mogla biti održana ranije zbog kovida i drugih tema koje su bile na dnevnom redu sednica Saveta, Judita Popović kaže da je sednica mogla biti organizovana tako da svi članovi Saveta budu maksimalno bezbedni, s obzirom na to da je epidemiološka situacija tokom decembra, kada je trebalo održati sastanak, bila nepovoljna.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top