Skandalozan obrt na sednici Saveta REM-a: Rijaliti programi nastavljaju da se prikazuju na nacionalnim televizijama po ceo dan

I pored toga što je na prethodnoj sednici REM delovao rešeno da ograniči vreme emitovanja rijalitija na kasne noćne sate, danas su pojedini članovi rekli da je takav akt nezakonit i da se tako televizije cenzurišu. Kao da pojedini članovi Saveta nikad nisu čuli da se u rijalitijima preti ubistvom, da su prepuni fizičkog i verbalnog nasilja i pornografije, te da predstavljaju sve ono zbog čega su ovakvi programi u najmanju ruku neprimereni u vreme kada mogu i deca da ih gledaju.

Nacrt pravilnika kojim bi se ograničilo vreme emitovanje rijalitija, čije je usvajanje za danas najavljeno, nije usvojen na sednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Za usvajanje nacrta dokumenta koji je izradila Stručna služba REM-a glasalo je četvoro članova Saveta, dok je isto toliko njih bilo protiv.

Tokom rasprave mogli su se čuti različiti stavovi o potrebi donošenja pravilnika kojim će se vreme emitovanja rijaliti emisija ograničiti na period od 23 sata do 6 sati ujutru.

Članica Saveta REM-a Aleksandra Janković smatra da je suštinsko rešenje u zaštiti maloletnika i odraslih jedino u doslednoj primeni postojećih pravilnika, preporuka i Zakona o elektronskim medijima, te da je regulisanje nekog TV formata, kakvo predviđa nacrt novog pravilnika – cenzura.

„Nijedan programski sadržaj ne može da se zabrani bez zakonske osnove i obrazloženja koje bi moralo da se zasniva na detaljnoj analizi u dužem periodu. Odluka mora da bude zasnovana na činjenicama, a ne na ličnim animozitetima prema nekom programskom sadržaju. Krivica jednog formata koja se unapred utvrđuje u jednom delu javnosti vodi cenzuri i logičkom apsurdu“, naglasila je Aleksandra Janković.

Ona je predložila da se naloži Službi za nadzor i analizu da izvrši detaljan monitoring rijaliti programa, te da se nakon uvida u rezultate donesu dalje odluke. Sa njom se složio i Radoje Kujović.

Zaposleni u Službi za nadzor i analizu su, međutim, na sednici istakli da monitoring rijalitija vrše već osam godina.

Tuče, psovke, nasilje od jutra do sutra

Judita Popović, koja je zajedno sa kolegom Slobodanom Cvejićem inicirala donošenje pravilnika o ograničavanju vremena emitovanja rijalitija, rekla je da je očekivala da će se na današnjoj sednici raspravljati o tehničkim detaljima nacrta pravilnika, s obzirom na to da je na sednici Saveta 21. septembra pet članova Saveta glasalo da se pokrene izrada nacrta pravilnika.

Ona je istakla da više nema vremena za čekanje, sa čim se složila i njena koleginica Višnja Aranđelović, nazivajući ovu odluku civilizacijskom i dodajući da je krajnje vreme da se javni prostor uredi, te da Savet ne može da na tuče, uvrede i nasilje reaguje tako što će reći građanima da promene kanal.

Judita Popović je naglasila da je rasprava o tome da li je predloženi pravilnik potreban ili ne – korak unazad i da je to samo način odlaganja donošenja odluke.

Podsetila je da su preporuke o emitovanju rijaliti programa, kao i pravilnici, mrtvo slovo na papiru i da se ne primenjuju.

„Niko ne govori o ukidanju nekog programa, već o izmeštanju rijalitija iz dnevne u noćnu smenu.  Obaveza Regulatora je, prema Zakonu o elektronskim medijima, da reaguje i na sve moguće načine zaštiti maloletnike“, istakla je Judita Popović.

Loš za maloletnike, ali nedovoljno za noćni program

Iako je glasao za izradu nacrta pravilnika, Goran Petrović, v. d. predsednika Saveta REM-a, na današnjoj sednici je rekao da smatra da dokument nije pravno moguć.

Član Saveta Zoran Simjanović izneo je stav da rijaliti programi treba da se ograniče, jer loše utiču na maloletnike, sa čim se složio i Aleksandar Vitković. On je, međutim, rekao da neće glasati za dokument koji „nije pravno validan“.

Slobodan Cvejić kaže za Cenzolovku da je neko od članova očigledno promenio mišljenje od sednice na kojoj su se saglasili da se počne sa izradom nacrta, i da je većine tada bilo, a sada je nema.

Dodao je da će u narednom periodu Savet intenzivno početi da prati šta se dešava u rijalitijima i da će reagovati na svako kršenje pravilnika i zakona, kao i da će izricati mere koje mogu dovesti i do zabrane emitovanja programa.

Savet REM-a je danas usvojio i završni izveštaj o nadzoru pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore 2020. godine. Odbačen je predlog Slobodana Cvejića i Judite Popović o reviziji izveštaja zbog određenih propusta.

Ovom prilikom pokrenuti su i postupci za izricanje mera protiv televizija Prva i Hepi.

Takođe, Savet je doneo odluku da se od nadležnih državnih organa zatraži utvrđivanje činjeničnog stanja iz njihovih nadležnosti, a u vezi sa radom i poslovanjem TV N1.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *