Slaviša Lekić novi predsednik NUNS-a

Tajnim glasanjem Skupština NUNS-a danas izabrala novo rukovodstvo Udruženja za naredni četvorogodišnji period.

Redovna izborna Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije održana danas u beogradskom Medija centru izabrala je novo rukovodstvo Udruženja za naredni četvorogodišnji mandat.

Za predsednika NUNS-a izabran je Slaviša Lekić koji je u prethodnih godinu dana bio prvi čovek Udruženja, izabran u martu 2017. na vanrednoj Skupštini nakon povlačenja dotadašnjeg predsednika Vukašina Obradovića.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su: Željko Bodrožić, Tamara Skrozza, Biljana Stepanović, Jelka Jovanović, Slobodan Arežina, Tatjana Jakobi, Vojislav Stevanović, Marina Fratucan, Nedžat Behljulji i Anđela Milivojević.

Članovi novog sastava Nadzornog odbora NUNS-a su: Duško Medić, Vukašin Obradović, Vuk Cvijić, Ljubomir  Đorđević i Mihajlo Kovač.

Novi članovi Suda časti NUNS-a su:  Vlado Mareš, Danica Vučenić, Draga Božinović, Momčilo Pantelić i Safeta Biševac.

Skupština je raspravljala o četvorogodišnjem radu i poslovanju NUNS-a o čemu je izveštaj podneo predsednik Udruženja Slaviša Lekić.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da “nikada u novijoj istoriji mediji i novinari nisu bili u lošijoj poziciji” kao i “o profesionalnom i ekonomskom sunovratu novinarstva čime

je dovedena u pitanje njegova suštinska uloga kontrolora vlasti i čuvara demokratije”.

– Srbija je jedina zemlja regiona koja beleži silazni trend na polju demokratije. U Srbiji “politički i ekonomski uticaji stvaraju rasrostranjenu autocenzuru.”  Zato i “selektivne medijske subvencije i reklamiranje” i  “ograničen napredak” u smanjivanju disproporcije između obaveza Srbije na planu ljudskih prava i njene prakse na tom području”. Zato je “Srbija je zemlja u kojoj je nebezbedno biti novinar” i u kojoj “novinari rade u neprijateljskom okruženju!” – rekao je Slaviša Lekić.

Dodao je da prethodne rečenice nisu njegove već mišljenja, ocene i zaključci međunarodnih organizacija Reporteri bez granica, Amnesti internešnel, Fridom haus, Hjuman rajts voč i Evropske komisije EU.

– Mislim da smo protekle godine definitivno ispunili cilj, probili dno i potonuli u  medijski tamu. U tom medijskom mulju Pink i Informer su mejnstrim mediji; srpski tabloidi i omiljene predsednikove televizije raspisuju poternice, nekažnjeno etiketirajući novinare, aktiviste NGO sektora i glumce koji u javnim nastupima otvoreno kritikuju vlasti;  poreske inspekcije upadaju u redakcije ne da bi kontrolisala ispravnost poslovanja, već da, kad izađu, stavi katanac na vrata; “restriktivnim” oglašavanjem se guše „neposlušne“ redakcije; javni diskurs obeležen je primitivizmom i govorom mržnje; banalne laži se prezentuju kao činjenice; Tviter je najslobodniji medij, a javni servis je opet političko-propagandna mašinerija jedne stranke – rekao je Slaviša Lekić.

Skupština NUNS-a je danas razmatrala i tzv. alternativnu medijsku strategiju koju su zajedno pripremili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Aocijacija nezavisnih lokalnih medija “Lokal Pres” (LP) i Asocijacia onlajn medija (AOM) koje je predstavio Vukašin Obradović.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top