Slobodni novinari sa statusom preduzetnika javite se UNS-u da zajedno tražimo vaša prava

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva slobodne novinare koji samostalno uplaćuju poreze i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje da se jave UNS-u za pomoć u ostvarivanju prava na minimalce koje je država namenila zaposlenima u privatnom sektoru i preduzetnicima zbog pandemije.

 

UNS je nadležnima blagovremeno skrenuo pažnju na prava novinara preduzetnika i razočaran je što Ministarstvo finansija i dalje izbegava da isplati novčanu pomoć novinarima koji, po rešenjima poreskih uprava, plaćaju penzijsko i zdravstveno osiguranje.

UNS skreće pažnju da novinarima preduzetnicima takva pomoć pripada po Uredbi o fiskalnim pogodnostima za ublažavanje posledica usled Kovida 19, koja je u primeni od 10. aprila ove godine.

UNS se za prava novinara preduzetnika koji nemaju zaposlenih radnika obraćao Poreskoj upravi, Ministarstvu finansija, a obavestio je i supotpisnike mera za finansijsku podršku privatnom sektoru i preduzetnicima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić od kojih odgovor nije dobio.

UNS ukazuje da je Vlada Srbije Zaključkom od 6. maja ove godine, omogućila finansijsku pomoć države i za oko 2350 samostalnih umetnika uključujući i one kojima lokalne samouprave iz svojih budžeta izmiruju obaveze za socijalno osiguranje.

UNS ističe da je isključivanje slobodnih novinara preduzetnika iz sistema državne pomoći, a kojih ima između 20 i 30 prema saznanjima UNS-a, u suprotnosti ne samo sa pomenutom Uredbom Vlade Srbije nego i sa propisima o sprečavanju diskriminacije.

Novinari – preduzetnici treba da se jave UNS – u na imejl dragana.bjelica@uns.rs ili na telefon 011 32 36 337.

IZVOR:UNS

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *