Srbija u slobodnom padu

„Delimično slobodna“ – tako Fridom haus opisuje Srbiju u svom najnovijem izveštaju „Sloboda u svetu“, svrstavajući istovremeno našu zemlju u grupu od tridesetak područja u kojima je došlo do najvećeg pada sloboda u poslednjih deset godina.

U dokumentu koji je juče objavljen beleži se da je Srbija nazadovala 12 poena od 2010. godine, kao i da su se „u Crnoj Gori i Srbiji nezavisni novinari, opozicioni lideri i ostali na koje vlast gleda kao na neprijatelje suočavali sa maltretiranjem, pretnjama, a ponekad i nasiljem.“

– Frustracija javnosti vladajućim partijama je prerasla u velike proteste u obe države, ali nisu uspeli da izazovu značajne promene – dodaje se u izveštaju, koji Srbiji dodeljuje skor od 66 poena od 100, što je za jedan poen manje u odnosu na prethodnu godinu.

Sagovornice Danasa – Sonja Tošković, direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, i Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa, zajednički ocenjuju da ih navodi Fridom hausa ne iznenađuju, jer izveštaji i domaćih i stranih organizacija poslednjih godina beleže pogoršanje stanja u skoro svim oblastima.

– Ovo nije jedini izveštaj koji navodi pad Srbije kada se posmatraju ljudska prava i slobode. Naš utisak je da se politika u velikoj meri meša u sve aspekte javnog života. Pritisci političara su veoma javni i vidljivi a politički neistomišljenici stradaju. Sa njima se verbalno obračunava ili kroz parlament, ili kroz društvene mreže, ili kroz neslobodne medije – navodi Sonja Tošković.

Istovremeno, Maja Stojanović navodi da i domaći izveštaji konstatuju pogoršanje stanja, ali da često ne izazivaju pažnju javnosti kao izveštaji koji dolaze spolja.

– Vidljiv je pad pre svega u medijskim slobodama. Mi i dalje imamo problem sa gašenjem lokalnih medija, sa finansijskim i političkim pritiscima na medije. Postoje problemi i sa slobodom okupljanja pa tako na svakom skupu imamo napad na organizatore. Na kraju, imamo problem i sa institucijama koje ne reaguju u tim slučajevima – ocenjuje Stojanović.

Kada se pogleda rangiranje država koje u poslednjih deset godina beleže najveći pad sloboda, Srbija se nalazi u donjem delu lestvice u društvu sa Ruandom, Gabonom i Tajlandom. U regionu po oceni Fridom hausa situacija je gora u BiH, koja ima 53 poena, na Kosovu (56), Crnoj Gori (62), i Severnoj Makedoniji (63). Istovremeno Hrvatska ima 85 poena, a Albanija jedan više od Srbije – 67.

Ocenjujući domet izveštaja Fridom hausa, sagovornice Danasa kažu da je važno da ovakvi izveštaji postoje jer beleže istinu o trenutku u kome živimo.

– Evropska komisija verovatno će se osvrnuti na navode Fridom hausa u nekom od svojih narednih izveštaja o napretku. Ali da bi to što se beleži u izveštajima imalo bilo kakvog efekta, pritisak međunarodne zajednice na vlast u Srbiji mora da bude veći – smatra Sonja Tošković.

I Maja Stojanović veruje da evropska zajednica mora otvorenije i nedvosmislenije da ukazuje na probleme sa ljudskim pravima.

– Civilno društvo, Evropska komisija, svi koji su uključeni u proces evropskih integracija, na njima ostaje da vrše pritisak i spolja. Očekujem da sledeći izveštaj o napretku Srbije na detaljnije i konkretnije, bez diplomatskog jezika, ukaže na probleme – zaključuje Stojanović.

Dnevni list Danas uputio je juče pitanja o izveštaju Fridom hausa i kabinetu premijerke Ane Brnabić, ali odgovore nismo dobili.

U Siriji najgore stanje

Na listi svetskih zemalja samo Finska, Norveška i Švedska imaju svih 100 poena, a nakon njih je Holandija sa 99. Nula poena imala je Sirija, jedan Tibet, po dva Južni Sudan, Turkmenistan i Eritreja. Na listi neslobodnih zemalja u svetu slede Severna Koreja sa tri poena, pa Zapadna Sahara sa četiri. Na spisku od 195 zemalja 83 je ocenjeno kao „slobodno“, 63 „delimično slobodno“, a 49 „nije slobodno“.

Izvor: Danas

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *