Srpski novinari optužili đakovičku TV za ugrožavanje bezbednosti

Portal Gračanica online objavio je da je lokalna televizija Syri (Oko) iz Đakovice snimala njihove novinare, kao i ekipe Euronews Srbije i TV Prve, prilikom snimanja priloga o jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici, Dragici Gašić. Gračanica online upozorava na, kako su naveli, neprofesionalan i nekolegijalan način snimanja, ali i na ugrožavanje bezbednosti, javlja Kossev.

 

Osim što su nas snimali bez našeg znanja, u tekstu svog priloga su nas okarakterisali kao političke predstavnike, čime su iscrtali mete na čelima i novinara i snimatelja koji su samo radili svoj posao. Zahtevamo od udruženja novinara, ali i ostalih nadležnih organa da hitno reaguju“, objavio je portal Gračanica online, a prenosi Kossev.

„Sa koleginicama i kolegom iz lokalne televizije smo razgovarali i predstavali se, misleći da razgovaramo zaista sa kolegama, ali smo se očigledno prevarili, jer smo doživeli da sebe vidimo u njihovom TV prilogu, koji su postavili i na društvene mreže, a u kome smo predstavljeni jezikom mržnje“, dodaje se.

Novinari ovog portala smatraju da im je posle ovog priloga bezbednost ugrožena.

Pozvali su sve novinare da rade svoj posao profesionalno, da ne koriste jezik mržnje i da ne ugrožavaju nikoga, posebno ne svoje kolege sa kojima su na istom zadatku, da javnosti „prenesu istinu i ništa drugo“.

UNS: Da reaguju međunarodna zajednica i regulatorna tela

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu su saopštili da protestuju zbog neprofesionalnog izveštavanja TV Syri iz Đakovice i ukazali su da su novinari dužni da s posebnom pažnjom izveštavaju o temama kao što je povratak Srpkinje Dragice Gašić.

UNS je u saopštenju naglasio da nije prihvatljivo da se u negativnom kontekstu prikažu i postanu tema priloga dopisnici redakcija Euronews i TV Prva iz Srbije koji su izveštavali s lica mesta.

U prilogu TV Syri navodi da je povratnica Dragica Gašić „pobegla iz Đakovice jer nije mogla da se suoči sa medijskim pritiskom Televizije Syri“, te da se vratila „u pratnji srpskih medija i drugih lica koje ona naziva drugovima“.

Novinarka TV Syri je na pragu stana Dragice Gašić pitala svoje kolege novinare iz koje su države i dobila odgovor da su iz TV Prve i Euronews u Beogradu.

„Uznemireni smo, ali i razočarani neprofesionalnim postupkom lokalnih novinara u Đakovici. Nismo znali da snimaju, razgovarali smo s njima kao s kolegama“, rekla je Anđelka Ćup, reporterka televizije Euronews i članica Uprave UNS-a.

„S obzirom da je Đakovica zabranjen grad za Srbe, ovo je direktno crtanje meta na ekipe Euronews i TV Prva, međutim neće nas zaustaviti da i dalje radimo svoj posao. Ne verujem da će neko zaista imati snage da nas zaštiti. Ali, ponavljam, nastavićemo da profesionalno izveštavamo, kao i do sada“, izjavila je ona.

UNS i UNS na Kosovu u saopštenju navode da očekuju da predstavnici međunarodne zajednice i regulatorna medijska tela reaguju na izveštavanje TV Syri imajući u vidu da ona „stvara atmosferu etničkog naboja i netrpeljivosti“, a radi se o posebno osetljivoj temi i terenu, gde i najmanja medijska neprofesionalnost može za posledicu imati ugrožavanje bezbednosti i građana i novinara.

Izvor: N1

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top