Ugrožene medijske slobode

Novinari i medijski eksperti se slažu u oceni da su medijske slobode u Srbiji u dužem vremenskom periodu ugrožene, o čemu govore i međunarodni izveštaji, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju Zaštinika građana, u kojem se konstatuje da se ni u 2018. godini stanje u oblasti slobode izražavanja i medija nije promenilo.

Konstatuje se da je profesionalni rad i status novinara urušen materijalnim statusom, kao i fizičkim napadima napredstavnike medija, govorom mržnje i diskriminatorskom terminologijom.

Prema izveštaju, posebno su zabeleženi vulgarni verbalni napadi na novinarke koje su iznosile kritičke stavove ujavnost, a „umesto odgovora i dijaloga, novinarke su vređane na najprimitivniji način“.

U izveštaju Evropske komisije o trenutnom stanju u Poglavljima 23 i 24 iz 2018. godine istaknuto je da su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje zabrinjavajući, a da je okruženje i dalje nepogodno za ostvarivanje slobode izražavanja i slobode medija.

Misija sastavljena od predstavnika Evropske federacijenovinara (EFJ), Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (CEEMO) i Međunarodnog instituta za štampu (IPI) uputila je u januaru 2018. godine preporuke, da pritužbe novinara budu svrstani u nadležnost nacionalnog ombudsmana.

Prema podacima novinarskih udruženjam, u Srbiji su u toku izveštajne godine zabeležena 102 napada na novinare, koji su kategorisani od fizičkih i napada na imovinu, prekopritisaka, do pretnji imovini i verbalnih pretnji.

U najvećem broju dokumentovanih pretnji zastupljeni su pritisci (72) na predstavnike medija.

Zaštitnik građana je u javnim obraćanjima više puta upozorio javnost na gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja itražio da se odgovorni za pretnje, počinioci nasilja izastrašivanja novinara privedu pravdi.

Zaštitnik građana upozoravao je i na težak materijalan položaj novinara i medijskih radnika, koji dodatno otežava njihov društveni status, navodeći da veliki broj novinara i dalje radi na osnovu nepovoljnih ugovora, a iznos njihovihzarada je ispod republičkog proseka.

Prema izveštaju, novinari rade u uslovima u kojima nepostoje ni posebni mehanizmi zaštite profesionalnih prava, što posebno utiče na ugrožavanje medijskih sloboda.

Savet za štampu navodi da su se u izveštajnom periodu novinari najviše „ogrešili od prava dece, naročito žrtava, ne štiteći njihov identitet“, dok je najčešći prekršaj bilo kršenje pretpostavke nevinosti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *