UNS: Ometanje snimanja i pretnje ekipi TV N1 nedopustivi

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje ometanje rada novinarske ekipe TV N1 i tom prilikom izrečene pretnje od strane radnika obezbeđenja ispred zgrade kompanije „Aseko“.

 

Ekipa TV N1 juče je sa javne površine pokušala da snimi zgradu u kojoj je sedište kompanije „Aseko“, o čijem poslovanju su radili prilog,  kada im je prišla osoba sa vidnim oznakama obezbeđenja G4S i pokušala da ih spreči u obavljanju novinarskog zadatka.

Radnik obezbeđenja je u jednom trenutku uz verbalni pokušaj da odvrati ekipu od snimanja to učinio i fizički, stavljajući ruku na objektiv kamere.

„Dosadan si“, obratio se radnik obezbeđenja snimatelju i zatim zapretio: „Dođi u moju kuću upucaću te ko zeca, još kad te vidim odakle si doš’o“.

Iz kompanije Aseko je posle ovog nasrtaja na novinare saopšteno da radnik obezbeđenja nije zaposlen, niti angažovan u njihovoj kompaniji.

UNS podseća da je prema odredbama Krivičnog zakonika za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

UNS će o nasrtaju na novinare TV N1 obavestiti Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara u kojoj su uz predstavnike UNS-a i drugih novinarskih i medijskih udruženja visoki predstavnici policije i tužilaštva.

IZVOR: Uns

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top