UNS: Rekorderima u kršenju kodeksa 6,6 miliona u 12 lokalnih samouprava

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da su listovi „Informer“, „Srpski telegraf“ i portal srbijadanas.com, za koje navode da su rekorderi u kršenju novinarskog kodeksa, ove godine na konkursima za medije dobili oko sedam miliona dinara u 12 lokalnih samouprava.

U Somboru, Pančevu, Beloj Crkvi, Vršcu, Kovinu, Kuli, Subotici, Plandištu, Sremskim Karlovcima, Kikindi, Bačkoj Palanci i Staroj Pazovi „Informer“, „Srpski telegraf“ i srbijadanas.com dobili su ukupno 6.650.000 dinara.

Firma „Medijska mreža“ d.o.o, izdavač lista „Srpski telegraf“ je na medijskim konkursima u ovoj godini dobila 2,2 miliona, dok je „Info IT media“ čiji je osnivač izdavač „Informera“, firma „Insajder tim“, dobila 2,5 miliona dinara.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Saveta za štampu, „Srpski telegraf“ bio je prvi u kršenju novinarskog kodeksa sa 1.282 prekršaja, dok je „Informer“ bio na četvrtom mestu sa 953 prekršaja. Za devet nedelja praćenja utvrdjeno je, u istraživanju Saveta, da je portal srbijadanas.com u prošloj godini 938 puta prekršio novinarski kodeks.

UNS je naveo da u Pravilniku za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koje je donelo Ministarstvo kulture i informisanja, jedan od kriterijuma koje komisija prilikom odobravanja projekata mora da ima u vidu jeste da li je medij koji konkuriše u poslednjih godinu dana poštovao etičke i profesionalne standarde.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *