Viši sud potvrdio: Goran Kozić kažnjen zbog vređanja Verana Matića

Verujem da će ova presuda biti pravilo sudske prakse, a ne izuzetak, kada je reč o kažnjavanju uvreda i govora mržnje, opasnim hajkama i kampanjama prema profesionalnom izveštavanju, kao i prema istraživanju nasilja i nerazjašnjenim ubistvima novinara, ističe Veran Matić.

Viši sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda kojom je Goran Kozić, bivši savetnik glavnog i odgovornog urednika lista Ilustrovana politika, oglašen krivim za uvredu Verana Matića.

Prvostepeni sud je u junu prošle godine kaznio Kozića novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara.

Kozić je tada priznao da je uvredio Verana Matića i branio se ističući da je nakon objavljivanja teksta podneo ostavku i izvinio se Matiću.

Postupak je vođen po privatnoj tužbi Verana Matića zbog navoda u tekstu „Verane, Verane, MAMOGRAFU jedan“, koji je objavljen u Ilustrovanoj politici u decembru 2018. godine.

Kozić se žalio na prvostepenu presudu. Viši sud je njegovu žalbu odbio kao neosnovanu i potvrdio osuđujuću presudu prvostepenog suda.

„Odluku suda kojom je pravosnažno potvrđena presuda Goranu Koziću smatram ohrabrenjem da se u svim slučajevima traži pravda za uvredu, govor mržnje, pretnje i sve druge pojave koje su postala svakodnevica kada je reč o novinarskoj profesiji. U nekoliko tekstova Ilustrovane politike u decembru 2018. godine načinjen je niz povreda Kodeksa novinara i prekršaja, koji su predstavljali direktan povratak u retoriku devedesetih godina. Verujem da će ova presuda biti pravilo sudske prakse, a ne izuzetak, kada je reč o suočavanju sa nekažnjivošću, uvredljivim govorom i govorom mržnje, opasnim hajkama i kampanjama prema profesionalnom izveštavanju i zastupanju interesa profesije, kao i prema istraživanju nasilja prema novinarima i nerazjašnjenim ubistvima novinara“, rekao je ovim povodom Veran  Matić.

Podsećamo da je naslovna strana Ilustrovane politike izazvala opštu osudu, pa je i Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo saopštenjem u kome je izrazilo „žaljenje što ni nova naslovna stranica Ilustrovane politike nije po merilima dobrog ukusa“.

Kampanja Ilustrovane politike trajala je više od mesec dana. Tvrdili su, između ostalog, da nema dokaza protiv optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, uz pokušaje da se diskredituju Ljiljana Smajlović i Veran Matić iz Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Na početku kampanje reagovali su i NUNS i NDNV, ističući da ovaj državni list „poziva na linč nezavisnih medija i novinara“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top