Viši sud u Beogradu optužuje Matića za pritisak na sudije

Viši sud u Beogradu ponovo je osudio izjave predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića u kojima komentariše postupanje sudskog veća u slučaju za ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i ranije presude tog veća.

Matić je u više navrata u susret završnici suđenja i izricanju prvostepene presude okrivljenima za ubistvo Ćuruvije izneo komentar na rad suda.

U saopštenju suda, koji je reagovao i pre desetak dana sličnim povodom, navodi se da nije dopušteno da se kritikuju, niti komentarišu odluke suda u krivičnim postupcima koji nisu pravnosnažno okončani.

Matić je u TV emisiji „360 stepeni“ naveo „da sudsko veće vodi ceo proces tako kao da želi da oslobodi optužene u ovom slučaju“, a zatim, uz komentarisanje donetih odluka o dokazima u postupku koji nije pravnosnažno okončan, zaključio „da postoji namera da se, pre nego što se završi suđenje, odluka već donese“.

Takođe je, kako podseća Viši sud u saopštenju, Matić naveo i da je nedopustivo i mnogo veći problem za naše društvo i sudstvo što je isto veće oslobodilo „Luku Bojovića, Stanka Subotića i sudiju Jakšića itd“, uz ocenu da je sudsko veće tim odlukama kompromitovano.

Viši sud je upozorio da se ovakvim izjavama i TV prilozima unapred prejudicira krivica okrivljenih, koji se osuđuju bez sprovedenog krivičnog postupka, čime se neposredno utiče na sudsko veće i vrši nedopušteni pritisak na sudije, koje, kako navodi Sud, odluke donose isključivo na osnovu izvedenih dokaza i utvrđenih činjenica u postupku, a ne na osnovu očekivanja javnosti i očekivanja Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Sud takođe podseća da je Ustavom i Zakonikom o krivičnom postupku propisana obaveza državnih i drugih organa i organizacija, sredstava javnog obaveštavanja, udruženja i javnih ličnosti da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o okrivljenom, krivičnom delu i postupku ne povređuju prava okrivljenog.

U skladu sa odredbama Ustava i Zakona o sudijama, sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se radi o krivičnom delu kršenja zakona od strane sudije, kaže se u saopštenju.

Zbog toga je Viši sud je apelovao da se sudije zbog donetih odluka ne pozivaju na odgovornost, jer se time stvara utisak u javnosti da su one odgovorne zbog donetih odluka i drugačijih pravnih stavova viših sudskih instanci.

„Neprimereno i neodgovorno je da se u jednoj televizijskoj emisiji raspravljaju i ocenjuju dokazi u krivičnom postupku koji je u toku i komentarišu odluke o ukidanju pritvora, o izdvajanju dokaza i ostale odluke koje su, signali da sudsko veće “unapred oslobađa okrivljene“, navodi Viši sud.

Sud je takođe ponovo apelovao na urednike i novinare koji prate rad pravosuđa i Komisiju za istraživanje ubistava, u čije ime istupa novinar Veran Matić, da ubuduće sa posebnom pažnjom pristupaju prilikom izveštavanja i davanja izjava o krivičnim postupcima koji nisu pravnosnažno okončani.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top